OVO JE RAZLOG ZAŠTO JE DUŠAN KOVAČEVIĆ NAPISAO MARATONCE: Obračun sa VLAŠĆU predstavio je kao POGREBNO PREDUZEĆE
Scena iz filma "Maratonci trče počasni krug" (1982.), Foto: youtube, preentscreen

ovo niste znali

OVO JE RAZLOG ZAŠTO JE DUŠAN KOVAČEVIĆ NAPISAO MARATONCE: Obračun sa VLAŠĆU predstavio je kao POGREBNO PREDUZEĆE

"Maratonci trče počasni krug" - crnohumorna filmska komedija iz 1982. koju je režirao Slobodan Šijan, zapravo je drama Dušana Kovačevića iz njegovih studentskih dana

Objavljeno:

Na svojoj drugoj godini studija dramaturgije Dušan Kovačević piše svoju prvu dramu "Maratonci trče počansi krug". Kasnije je pretvara u scenario za istoimeni film koji predstavlja remek delo naše kinematografije.

Naime, podstaknut ukidanjem stipendije za svoje studije, napisao je dramu "Maratonci trče počasni krug". Uplašen za finansijsku izvesnost nastavka obrazovanja, obračunao se sa tadašnjom vlašću koju je u svom delu predstavio kao pogrebno preduzeće. Radnja drame smeštena je u veme komunizma, početkom sedamdesetih godina dvadesetog veka. U njoj je satirično predstavjena komunistička ideologija. Kovačević je na kraju uspešno diplomirao, a diplomski rad mu je bio "Radovan III".

Dušan Kovačević
foto: Zorana Jevtić

Autora je tadašnja vlast podsećala na pogrebno preduzeće. Svi su na vlasti bili doživotno i nije bilo naznake kad će otići. Nakon smrti Pantelije (koji navodno predstavlja Tita), osnivača pogrebnog preduzeća "Dugo konačište", naslednici kreću u borbu oko podele imovine. Kovačević na kraju filma na simboličan način predviđa raspad Jugoslavije, što će se godinama kasnije obistiniti.

Pantelija
foto: Printscreen/youtube/Centar film

On je za TV Beograd napisao i seriju "Maratonci" koja, međutim, nikada nije snimljena.

"Dešavale su se neke čudne stvari, koje su bile pod uticajem politike. Negde 1977. godine mi je naručena serija po motivima komada. Potpisao sam ugovor za ozbiljne pare. Nikada nisam dobio odgovor šta je s tom serijom, a saznao sam da su izgubili i dva primerka teksta koja sam predao. Od nje nema ni traga, ni glasa", rekao je Kovačević.

Slično se ponovilo i kada je radio čuveni film, koji je jedva snimljen.

"Kad sam predao scenario za film, u tadašnjem Centar filmu su zahtevali da radnja ne bude stavljena u 1972. već pre rata. Prihvatio sam taj kompromis. A Šijana sam zamolio da se u film pusti ubistvo i sahrana Aleksandra Karađorđevića, što nikad nije emitovano. Bilo je to deo prošlosti", ispričao je pisac.

Sve drame obiluju nadrealističkim humorom. Prevođene su, nagrađivane i igrane u većini jugoslovenskih pozorišnih kuća.

Pre filma igrana je drama u Ateljeu 212, gde je Kovačević debitovao sa ovim ostvarenjem 1973.

U skorije je vreme drama opet postavljena, ovog puta u Zvezdara teatru 2013. u ženskoj podeli uloga.

Pored filma i ovih predstava 2008. godine je napravljen istoimeni mjuzikl u Pozorištu na Terazijama.

Maratonci će se još jednom vratiti na veliko platno 2018. kao četvrti film koji će biti prikazan u okviru projekta Vip Kinoteka, usmerenog na očuvanje kapitalnih dela domaće filmske produkcije, kroz digitalnu restauraciju. Ovo će još jednom Kovačevica utvrditi u krug naših najvećih dramskih pisaca i scenarista.

BONUS VIDEO:

04:35

ZA NJEGA MNOGI NE ZNAJU, A ŽIVA JE MUZIČKA LEGENDA! Emir Kusturica izjavio da od svake njegove pesme može da napravi FILM!

(Espreso/I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.