10 tehnologija koje će zauvek promeniti naš svet! (FOTO) (GIF)
Foto: Profimedia

REVOLUCIJA STIŽE

10 tehnologija koje će zauvek promeniti naš svet! (FOTO) (GIF)

Donedavno je naučna spoznaja o ćelijama bila ograničena na ono što može da se zaključi posmatranjem pod mikroskopom ili genetskom analizom grupisanih ćelija
Objavljeno: 15:40h

Atlas ljudskih ćelija

Ta neuroproteza, služi kao bežični most između mozga i donjeg dela leđne moždine, pa tako premošćuje povredu.

Technology Review velike nade polaže i u Atlas ljudskih ćelija. Reč je o izvanrednom tehnološkom poduhvatu čiji je cilj mapiranje i opisivanje svake ćelije u ljudskom telu, stvarajući time veliki atlas koji bi mogao preobraziti naučno razumevanje čovekovog rasta i nastajanja bolesti.

foto: Giphy

Donedavno je naučna spoznaja o ćelijama bila ograničena na ono što može da se zaključi posmatranjem pod mikroskopom ili genetskom analizom grupisanih ćelija.

Face ++

Ipak, tehnološki napredak je doveo do toga da naučnici danas mogu da izdvoje individualne ćelije iz različitih tkiva i organa, analizirati njihova svojstva i zatim izmeriti i opisati koji se molekule u njima stvaraju.

Kako bi se mapiralo svih 37,2 milijardi ćelija u ljudskom telu, naučnici iz SAD, Velike Britanije, Švedske, Izraela, Holandije i Japana udružili su se u međunarodni konzilijum.

- Videćemo neke stvari koje smo očekivali, ali siguran sam da će biti potpuno novih otkrića. Očekujem iznenađenja - kaže Majk Stabington s britanskog Instituta Sanger, jedan od pokretača projekta.

foto: Profimedia

Među pokretačima projekta je i Institut Broad, zajednički institut MIT-a i Harvarda u Bostonu, ali i novi Biohub u Kaliforniji koji su 2016. utemeljili Mark Zakerberg i njegova žena. Atlas će biti dostupan u celom svetu, a naučnici se nadaju da će unaprediti razumijevanje niza bolesti, uključujući i neurodegenerativna oboljenja i rak.

Među revolucionarnim tehnologijama je i “plaćanje pomoću lica”, koju je razvila kineska start-up kompanija Face ++ za potrebe nadzora, ali i za praktičnu primenu.

Ta tehnologija se već koristi u nekoliko popularnih aplikacija. Koristeći svoje lice kao potvrdu moguće je obaviti prenos novca preko Alipaya, mobilne aplikaciju za plaćanje koju koristi više od 120 miliona ljudi u Kini.

Pored toga, Didi, kineska verzija Ubera, koristi Face ++ kako bi putnicima omogućila potvrdu da je osoba za volanom legitimni vozač.

Izumi koji će nam promeniti živote

- Samovozeći kamioni: kamioni bez vozača koji će biti dostupni u narednih pet do 10 godina

- Praktični kvantni računari: kompjuteri neverovatne snage koji će biti dostupni za četiri-pet godina

- Selfie 360 stepeni: jeftine kamere koje otvaraju novu eru u fotografiji, a dostupne su već sada

- Vruće solarne ćelije: novi solarni uređaji mogli bi da stvaraju jeftinu energiju u narednih 10 do 15 godina

- Podržano učenje: strojevi sami uče kako bolje da obavljaju zadatke eliminišući tako potrebu za programerom

- Botnet stvari: mreža računara, često pod kontrolom jednog kontrolnog poslužitelja, u koje su ubačeni automatizovani programi za ostvarivanje određenih zadataka

(Espreso.co.rs / Jutarnji.hr)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.