Tu su, samo što nisu – Novi srpski dokumentarci (2)
Kadar iz filma, Foto: Promo

dokumentarni film

Tu su, samo što nisu – Novi srpski dokumentarci (2)

Skrećemo vam pažnju na još tri ovdašnja dokumentarna ostvarenja čija je premijerna prikazivanja razumno očekivati u bliskoj budućnosti...

Objavljeno: 17:14h

Još jedan pozdrav sa osmatračnice – nakon kraćih predstavljanja novih dokumentarnih filmova Mladena Đorđevića, Marije Stojnić i Danila Cekovića u prvoj tranši ovog diptih-teksta, skrećemo vam pažnju na još tri ovdašnja dokumentarna ostvarenja čija je premijerna prikazivanja razumno očekivati u bliskoj budućnosti.

Da krenemo...

U slavu ljubavi (Tamara Drakulić)

foto: Promo

Šta: Kako je sama autorka pojasnila – „U slavu ljubavi je participativni, socio-kulturni autorski dokumentarni film koji prati devojčice (uzrasta 13 – 15 godina) pustinjskog sela Potrero koje se, kroz glumačku radionicu organizovanu u selu, upoznaju sa likovima i scenama tragedije Romeo i Julija i pokušavaju da ih rekonstruišu.

Ko: Autorka i rediteljka ovog ostvarenja je Tamara Drakulić. Montažerka je Jelena Maksimović. Tamara Drakulić i producentkinja Jelena Angelovski već su sarađivale na celovečernjem igranom ostvarenju Vetar, a Tamara Drakulić je pre toga režirala i filmove Ljuljaška i Okean. U slavu ljubavi nastaje uz podršku i Filmskog centra Srbije.

foto: Promo

Road to Agartha (Tamara fon Štajner)

foto: Promo

Šta: Autorka Tamara fon Štajner je ovaj svoj novi film predstavila i ovim rečima: „Road to Agartha je dokumentarni road movie koji nam govori da se bolji i svet sa više slobode nalazi u središtu nas samih i da možemo da stignemo tamo ako duboko zaronimo u svoju unutrašnje dete. Želela bih da ovim filmom nekoga nadahnem da se primakne sopstvenoj untrašnjoj slobodi jer će univerzuim na drugačiji način zavibrirati kada se više života pojavi na našoj planeti koja umire.“

Ko: Reč je o opservacionom dokumentarcu koji režira i producira Tamara fon Štajner, dok je snimatelj Aleksandar Mijailović. Montažerka je Sanja Božić. Radi se o srpskoj produkciji, a filmu će se čuti srpski, engleski, vijetnamski i laoški jezik. Film nastaje pod okriljem producentske kuće Nin Film, a uz pomoć Filmskog centra Srbije. Tamara fon Štajner se filmofilima i znalcima preporučila hvaljenim takođe dugometražnim dokumentarnim filmovima Deliquenti (2013) i Controindicazione (2016).

foto: Promo

Kreka (Strahinja Savić)

foto: Promo

Šta: Kreka je ostvarenje koje odaje još jedno priznanje Miljenu Kljakoviću Kreki, autoru od izuzetnog značaja za doprinos sedmoj umetnosti, scenografu sa dugogodišnjom karijerom tokom koje je radio sa velikanima filmskog stvaralaštva i dobio najveća svetska priznanja za svoja dela. Mnogobrojni dugometražni igrani filmovi, među kojima su Delikatesna radnja Žan-Pjera Ženea, Arizona Dream, Dom za vešanje, Podzemlje Emira Kusturice, Dina Džona Harisona, Raspućin Ulija Edela, Muhamed Mađida Mađidija i drugi, doneli su mu brojne nagrade, uključujući nagradu Francuske filmske akademije Cezar, Evropske filmske akademije Felix, Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije Kristalna prizma, ali i nominaciju za američku nagradu za televizijske produkcije Emi.

Ko: Film nastaje u režiji Strahinje Savića i produkciji Centar Film-a, a podržan je od strane Filmskog centra Srbije. Neki od aktera ovog filmskog svedočanstva, pored Kljakovića, su: Džoni Dep, Beri Levinson, Brajan Helgeland, Mađid Mađidi, Vitorio Storaro, Emir Kusturica, Slobodan Šijan, Goran Paskaljević, Goran Marković i Srđan Karanović.

foto: Promo

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Zoran Janković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.