Tu su, samo što nisu – Novi srpski dugometražni dokumentarci (1)
Kadar iz filma, Foto: Promo

uskoro stižu

Tu su, samo što nisu – Novi srpski dugometražni dokumentarci (1)

Ovo su neki od srpskih dokumentaraca koji bi trebalo uskoro da iskrsnu pred oči gladne gledalačke

Objavljeno: 17:15h

Nakon osetnije i artikulisanije institucionalne podrške, na noge je stao i ovdašnji kreativni dokumentarni film.

Referentne i ozbiljne nagrade pristižu, osvajaju se nove teritorije, grabi se ka znatno ambicioznijim temama, a važna tačka oslonca je i RTS koji je odvojio termine upravo za ostvarenja ove fele unutar srpske kinematografije. Mimo tog povoljnog konteksta, na prvom mestu, srećom, ostaju autori koji biraju o čemu će gocvoriti i koji znaju kako o tome govoriti na upečatljiv i filmski konsekventan način. Ovo su neki od srpskih dokumentaraca koji bi trebalo uskoro da iskrsnu pred oči gladne gledalačke.

Sumrak u bečkom haustoru (Mladen Đorđević)

foto: Promo

Šta: Ovaj film govori o našim ljudima koji žive na relaciji između Beča i prostora bivše Jugoslavije. To je svojevrsni road movie o putnicima koji ne žive ni na početnoj ni na krajnjoj destinaciji, već su večito negde između, odnosno na putu, što ih vremenom čini strancima i u tuđini, ali i u svom zavičaju. Glavni junak filma je Darko Markov, bečki taksista, pisac i pesnik, koji vozeći se ulicama Beča pronalazi dodatnu inspiraciju za svoj roman o teškom životu balkanskih gastarbajtera. Nakon dobrog odjeka romana i monodrame, Markov donosi odluku da ode korak dalje i to iskustvo pretoči u pozorišnu predstavu, a uloge poveri autentičnim akterima, dakle onima o kojima je već pisao u romanu, koji će u predstavi zapravo igrati sami sebe...

Ko: Đorđević, autor dva odlična i uticajna filma (dokufikcijskog Made in Serbia i igranog Život i smrt porno bande) ujedno je i scenarista, a film je podržao i Filmski centar Srbije. Al Jazeera Balkans je koproducent, a u producentskom smislu iza ovog ostvarenja stoje produkcijske kuće Corona Film i Cinnamon.

Govori da bih te video (Marija Stojnić)

foto: Promo

Šta: Postavljen na granicu između opservacijskog dokumentarnog filma i zvučnog eksperimenta, Govori da bih te video je omaž stvaraocima i slušaocima kulturnog, umetničkog, naučnog i dramskog programa Radio Beograda, jedine radio stanice u zemlji koja emituje ovakvu vrstu programa.

Ko: Govori da bih te video nastaje kao srpsko-hrvatska koprodukcija, uz podršku Filmskog centra Srbije; scenaristkinja i rediteljka je Marija Stojnić, koja je, uz Miloša Ivanovića, i producirala ovaj film. Direktor fotografije je Dušan Grubin, montažeri Krsitina Poženel i Ivan Vasić, dizajner zvuka Ivan Zelić, a koproducenti: Restart, Vanja Jambrović i Tibor Keser.

foto: Promo

Dnevnik ozbiljnog prestupnika (Danilo Ceković)

foto: Promo

Šta: Danilo, prestupnik, nakon naizgled bezazlene tuče, čitavo leto provodi služeći kaznu društveno korisnog rada. On, čisteći bazen sportskog centra „Vračar“, sa svojom devojkom Mirom mobilnim telefonom snima video dnevnik o njihovoj ljubavi tokom ovog procesa sazrevanja. Kroz emotivne uspone i padove, komični prestupnik beleži ličnu borbu odrastanja.

Ko: Reditelj ovog ostvarenja je Danilo Ceković, izvršna producentkinja je Ivana Čavlina. Snimatelji su bili Danilo Ceković i Mira Janjetović. Montažerka je Ana Ristović. Za dizajn zvuka zadužen je Jakov Munižaba, a za kolor-korekciju Filip Orlandić. Nastanak i ovog filma je podržao i Filmski centar Srbije.

foto: Promo

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/ Zoran Janković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.