Da li je to plagijat? Pharell tvrdi da nije pokrao Marvin Gayea, presuda kaže drugačije
Foto: Printscreen

kontraverzno

Da li je to plagijat? Pharell tvrdi da nije pokrao Marvin Gayea, presuda kaže drugačije

Časopis GQ objavio je video u kojem Pharell Williams i čuveni muzički producent Rick Rubin razgovaraju o presudi

Objavljeno: 15:30h

Federalna porota presudila je 2015 da hit singl Robina Thickea and Pharella Williamsa "Blurred Lines" ima sličnosti sa pesmom Marvina Gayea ‘Got To Give It Up’ (1977), i da dvojica umetnika moraju da daju polovinu zarade od autorskih prava porodici Marvina Gayea.

Govoreći za GQ o ovoj dugotrajnoj pravnoj borbi, Williams je izjavio da njegova pesma iz 2013 ima samo zajedničko osećanje sa Gayevom numerom.

“Povredilo me je to jer nikada nebih ukrao ništa ni od koga,” rekao je Pharell u razgovoru sa Rickom Rubinom.

Nakon što Rubin doda da ‘Blurred Lines’ uopšte ne zvuči slično kao ‘Got To Give It Up’, Williams replicira: “Ne. Ali osećanje je isto. Ne možete osećanje da zaštitite kopirajtom… Sve salsa pesme zvuče manje-više isto.”

Rubin je nastavio da ovaj slučaj može imati negativni uticaj na muzičku industriju, jer će autori će postati snebivljivi kada stvaraju muziku iz straha da će ih neko tužiti sudu za koješta.

“To je loše za muziku jer imali smo razumevanje šta je pesma, a sada na osnovu ovog slučaja, postavlja se pitanje šta je uopšte pesma,” zaključio je Rubin. “To više nije isto jer u prošlosti bismo obraćali pažnju na akorde, na melodiju i na tekst… A sa tvojim akordima, tvojom melodijom i tvojim rečima — pesma Marvina Gayea nema ništa zajedničko."

“To nas autore muzike ostavlja u veoma neugodnoj poziciji jer ne znamo šta je dopušteno.”

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.