DEJV GROL O NIRVANI I KOBEJNU: Svaki put kad smo nastupali, bio je masakr
Nirvana, Foto: Profimedia

ispovest

DEJV GROL O NIRVANI I KOBEJNU: Svaki put kad smo nastupali, bio je masakr

Prisećajući se snimanja ‘Smells Like Teen Spirit’, Grol je rekao da ništa nije promenilo njegov život kao ta pesma

Objavljeno:

U emotivnom intervjuu koji je dao za časopis Guardian, nekadašnji član grupe Nirvana, Dejv Grol, govorio je o ranim danima grupe Nirvana. On je govorio o svom prvom snimanju sa grupom, prvim turnejama i o tome kako se borio sa depresijom 1994. nakon smrti Kurta Kobejna.

Današnji frontmen grupe Foo Fighters i velika rok zvezda prisetio se kako je prvi put čuo Nirvanu kod prijatelja u Amsterdamu, dok je bio na turneji sa svojim bendom Scream. "Voleo sam disonancu i haos, a tu je bila i prelepa pesma About a Girl u sred svega toga, koja je mogla da prođe i kao pesma Bitlsa iz šezdesetih", rekao je Grol o slušanju prvog albuma grupe.

Dejv Grol se bendu priključio nakon audicije 1990. godine. "Nirvana je u to bvreme svirala pred oko 600 ljudi svake večeri. Već tada sam se osećao kao da smo najveći bend na svetu", govorio je o tom periodu.

Prisećajući se snimanja ‘Smells Like Teen Spirit’, Grol je rekao da ništa nije promenilo njegov život kao ta pesma.

"Razgovarali smo u sobi za probe pojačani na desetku, dok smo snimali. Znao sam kada dolazi strofa po tome što sam mogao da vidim Kurtovo stopalo, kako se sprema da ugasi pedalu za distorziju. Obično smo gledali govor tela ostalih članova benda, nakon što bi pesma narasla do krešenda, a potom eksplodirala", opisao je nastanak pesme ovim rečima.

"Bili smo veoma zaštitnički nastrojeni prema našoj muzici. Ne bismo samo uzeli instrumente i počeli da pevamo bez razloga. Nismo svirali koncerte koji nam nisu ništa značili. Svaki put kad smo nastupali, bio je masakr. Jedno je čuti pesmu na radiju, ali stati ispred mase na način koji smo mi radili? J*bena desetka. Bilo je to više od zvuka. Mogli ste zaista da nas osetite", rekao je Grol.

Grol se prisetio i poslednje pesme koju je snimio sa Kobejnom, ‘You Know You’re Right’. "To nije bilo prijatno vreme za bend. Kurtu je bilo loše. Pa mu je bilo dobro. Pa opet loše. Poslednja godina benda je bila teška. Kada smo stigli u Evropu bilo je hladno. Tada sam prvi put osetio depresiju. Jednog dana uopšte nisam mogao da izađem iz kreveta. Počeo sam da se pitam zašto smo uopšte ovde.

Nakon što je snimio vokale za pesmu, Kobejn je ubrzo oduzeo sebi život. "Kada se osvrnete na pesmu, gledate je drugačijim očima", rekao je Grol. "Tekst je srceparajući. On je bio na mestu koje mi nismo razumeli. Muzički, tu je bilo nečeg katarzičnog...znate, nedostaje mi njegov glas. Nedostaje mi", zaključio je Grol.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #7: Daniel Kovač (VIDEO)

(Espreso.co.rs / NME)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.