PRVA NAJAVA BEOGRADSKOG DŽEZ FESTIVALA: Čarls Lojd, Mingas big bend, Teo Sekaldi, Rastko Obradović... (VIDEO)
Pres konferencija, Foto: Espreso.co.rs

35. izdanje

PRVA NAJAVA BEOGRADSKOG DŽEZ FESTIVALA: Čarls Lojd, Mingas big bend, Teo Sekaldi, Rastko Obradović... (VIDEO)

Organizatori BDŽF-a objavili deo programa i najavili specijalna iznenađenja

Objavljeno:
Nikola Marković

Umetnički direktor Beogradskog džez festivala, Vojislav Pantić, najavio je da će među hedlajnerima predstojećeg Beogradskog džez festivala (od 22. do 27. oktobra) biti Mingus Big Bend, legendarni saksofonista Čarls Lojd, francuski violinista Teo Sekaldi sa sastavom "Freaks", najtalentovaniji domaći saksofonista Rastko Obradović sa svojim norveškim kvartetom, kao i portugalski sekstet

Ovo je prvi bend koji gostuje na Beogradskom džez festivalu još od 1990. godine i Mekoja Tajnera", istakao je Pantić zanimljiv podatak povodom dolaska. "Danas Mingas Big Bend predstavlja, po meni, najjači svetski big bend uz orkestar Marije Šnajder", dodao je on.

Saksofonista Čarls Lojd je imao 73 godine kada je prvi put došao u Beograd 2011. Tada je rekao: "Nemojte čekati još 73 godine da me ponovo pozovete", prepričao je Pantić. Ovaj saksofonista je još jednom bio na Beogradskom džez festivalu 2014, a sada će u našoj prestonici nastupiti treći put, ovog puta sa gitaristom Marvinom Sjuelom. "Lojd je danas verovatno najznačajnije živo ime džeza uz Vejna Šortera", zaključio je Pantić.

Umetnički direktor festivala najavio je i dolazak francuskog violiniste Tea Sekaldija, jednog od vodećih muzičara ove bogate scene uz Vensana Peranija i Emila Parizjena, koji su ranijih godina dolazili u Beograd. Takođe, među gostima će biti i portugalski sekstet Axes (četiri saksofona i dva bubnjara), "Nordic Quartet" talentovanog saksofoniste Rastka Obradovića, kao i britanac Henri Spenser, jedan od debitanata na sceni koje će BDŽF prvi put predstaviti široj publici.

Predsednik Upravnog odbora Beogradskog džez festivala Goran Vesić istakao je da je festival ove godine imao budžet od 30 miliona dinara, te da će trajati šest dana i imati 30 koncerata. On je naglasio kako turistički značaj ovakve ponude za "probranu publiku", tako i edukativni momenat zahvaljujući pristupačnim cenama karata.

Takođe, kao novitet, Vesić je istakao da je će se raditi na dodatnom koncertu povodom jubileja festivala, o čemu će biti više reči u narednim mesecima. Takođe, Vesić je istakao plan da Beogradski džez festival, nalik na Beogradski festival igre, izađe iz Beograda i svoje programe ponudi drugim gradovima. Prvi će biti Novi Sad već ove godine.

BONUS VIDEO: DUŠAN PETROVIĆ: Na brisanom prostoru između žanrova, ideologija, i uhodanih formi (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.