PRE GLUMAČKE KARIJERE IGOR PERVIĆ JE BIO ROK PEVAČ: Prisećamo se vodećeg demo benda zlatnih osamdesetih (VIDEO)
Igor Pervić u bendu Duh Nibor, Foto: Printscreen/youtube

muzička karijera

PRE GLUMAČKE KARIJERE IGOR PERVIĆ JE BIO ROK PEVAČ: Prisećamo se vodećeg demo benda zlatnih osamdesetih (VIDEO)

Duh Nibor je bio među omiljenim bendovima i muzičara i kritike

Objavljeno:
Nikola Marković

Široj javnosti je malo poznato da je Igor Pervić, pre svoje bogate i turbulentne glumačke karijere, bio pevač u rok bendu. Grupu Duh Nibor je 1981. osnovala grupa talentovanih rok tinejdžera, a tokom njihovog vrtoglavog uspona u narednih nekoliko godina činili su je Milan Dragović (gitara) , Dušan Petrović (bas), Relja Mirković (bubnjevi), Igor Pervić (vokal) i Dejan Stefanović (sint), da bi se 1984. grupi pridružio i gitarista Miroslav Filipović.

"Novinari su nas uglavnom jako voleli. Mi smo bili neka pojava koja se nije uklapala ni u te "provokatore", ni u ove koji muzikom iznose tekstove. A ni u ove koji su samo svirači, jer smo ipak bili opredeljeni za nešto što ima duha, "catch", u muzičkom i u tekstualnom smislu. Naravno, koliko sve to možeš sa 15-16 godina. Ali, po tadašnjim novinarima, dosta nam je dobro išlo. Delili smo na Yu Rock Momentu 1985. pobedu sa Videosexom", rekao je u intervjuu za Espreso tadašnji basista grupe Dušan Petrović.

Duh Nibor je bio među omiljenim bendovima i muzičara i kritike, te je imao vrlo pozitivne recenzije u relevantnim magazinima, a nastupali su i kao predrupa Idolima na njihovom prvom velikom koncertu u Hali Pinki, te sa brojnim drugim grupama i muzičarima.

Dušan Petrović, koji će kasnije postati poznat kao saksofonista Plejboja, Dvojca bez Kormilara, Fish in Oil i drugih bendova, osvrnuo se i na Pervićev iznenadni odlazak iz benda.

"Prvo nismo uopšte mogli da ga dobijemo. To je bilo ono vreme "stabilnih" telefona. Niko se nije javljao dve nedelje. Onda se na kraju njegova majka javila i rekla: On je otišao u Pariz, zaposlio se u Mekdonaldsu i ne pada mu na pamet da se vrati kući.", objasnio je Petrović okolnosti razlaza i dodao: Mnogo kasnije smo saznali šta je tu zapravo bilo, i naravno da je u tom trenutku, u njegovom životu, stvarno moralo sve tako da se desi".

U to vreme Duh Nibor je bio pred potpisom za objavljivanje prvog albuma za RTV Ljubljana, no taj prvi pokušaj je propao. Premda je kasnije bend nastavio da radi, to nije dugo potrajalo, a Pervićev odlazak ispostavio se kao nenadoknadiv. "Sve možeš da zameniš, ali fizionomiju i boju glasa, toga što je bilo lice benda, baš i ne", rekao je Petrović za Espreso.

BONUS VIDEO: DUŠAN PETROVIĆ: Na brisanom prostoru između žanrova, ideologija, i uhodanih formi (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.