ESPRESO VAS VODI NA KOLARAC: Delimo 3x2 karte za koncert povodom Kineske nove godine
Miran Vaupotić, Foto: Promo

besplatan ulaz

ESPRESO VAS VODI NA KOLARAC: Delimo 3x2 karte za koncert povodom Kineske nove godine

U sredu, 23. januara, sa početkom u 20 časova

Objavljeno: 16:11h

Prvih troje čitalaca koji ostave komentar na ovom Facebook postu i jave nam se u inbox facebook stranice Espreso Kultura, uz puno ime i prezime, dobijaju po dve karte za koncert.

***

Na koncertu će nastupati troje solista iz Kine, uz pratnju Simfonijskog orkestra. Solisti će svirati na drevnim kineskim instrumentima pipi, zengu i erhu, a orkestrom će dirigovati hrvatski dirigent, Miran Vaupotić.

Pored poznatih dela Šostakoviča, Čajkovskog, Hačaturijana, publici će biti predstavljena i dela kineskih kompozitora. Tradicionalnu novogodišnju atmosferu daće izvođenje delova iz baleta Krcko Oraščić, Petra Ilića Čajkovskog.

Beogradskoj publici će se predstaviti troje solista iz Kine – Džang Pei na zengu, Tu Šansjang na pipi i Bai Ju na erhu. Dirigent Miran Vaupotić imaće prvi put priliku da diriguje Simfonijskim orkestrom. U svojoj bogatoj umetničkoj karijeri Vaupotić je dirigovao uglednim orkestrima i operskim ansamblima širom Amerike, Azije, Bliskog istoka i Evrope, a samo neka od njih su – Londonski simfonijski orkestar, Malteška filharmonija, Nacionalni orkestar Argentine, Zagrebačka filharmonija i drugi. Miran Vaupotić je osvojio prvu nagradu na 12. Međunarodnom takmičenju dirigenata Aram Hačaturjan u Jermeniji, kao i posebnu nagradu "Hajdn" za najbolju interpretaciju simfonija Jozefa Hajdna.

Radujem se što ću prvi put dirigovati Simfonijskim orkestrom, verujem da ćemo ostvariti lepu saradnju, a uvek je posebna čast učestvovati u projektu koji razvija međukulturalne odnose i gde ćemo spojiti repertoarnu muziku Evrope i daleke nam Kine. Kroz njihove sjajne soliste i vrlo pitku, a opet egzotičnu muziku, približićemo ovdašnjoj publici tu bogatu i drevnu kulturu - izjavio je dirigent Miran Vaupotić.

Karte po ceni 300, 400 i 500 dinara mogu se kupiti na blagajni Kolarčeve zadužbine.

O solistima:

Džang Pei je nacionalna prvakinja Heibei plesno-pevačke trupe, član Udruženja muzičara Kine i član saveza Udruženja muzičara zenga. U svojoj karijeri dugoj više od decenije, osvojila je mnoge nagrade svirajući zeng među kojima su i - treću nagradu Dafengbei nacionalnog takmičenja 1997. godine, zlatnu nagradu na Svetskom muzičkom festivalu u Italiji u sekciji Narodni instrument 2000. godine i zlatnu medalju zajedno sa svojim ansamblom na Međunarodnom festivalu u Severnoj Koreji 2007. godine. Nastupa u mnogim zemljama uključujući Englesku, Italiju, Japan, Katar, Maleziju i Severnu Koreju. Godine 2014. nagrađena je titulom umetnika profesionalne izvrsnosti i integriteta.

Jedan od najuticajnijih virtuoza na pipi Tu Šansjang održao je više od 3000 koncerata među kojima je i prvi istorijski recital na tom instrumentu u prestižnom Karnegi holu u Njujorku. Turneje su ga vodile na različite strane sveta - Japan, Kina, SAD, Kanada, Francuska, Rusija samo su neke od zemalja u kojima je nastupao. Diplomirao je u Šangaju, a magistrirao u Tokiju. Svirajući pipu, tradicionalni kineski instrument sa četiri žice, spaja tradiciju sa savremenom muzikom. Pipa je jedan od najpopularnijih kineskih instrumenata, a svira se u Kini skoro dve hiljade godina.

Bai Ju je solistkinja koja će se beogradskoj publici predstaviti svirajući erhu, gudački instrument sa dve žice, u zapadnom svetu poznat i kao kineska violina ili kineske dvožičane gusle. Kao svestran instrument erhu se koristi u tradicionalnim i modernim muzičkim smerovima poput popa, roka, džeza i sl. Bai Ju je nastupala na koncertima širom Evrope i Azije, posebno osvajajuću publiku svojom veštinom da tradicionalnim instrumentom iznese moderne zvukove.

BONUS VIDEO: Kusturici nagrada koju je dobio Nelson Mandela (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.