UN proglasio REGE MUZIKU nematerijalnom kulturnom baštinom
Bob Marli, ikona regea i pop kulture, Foto: Profimedia

zasluženo

UN proglasio REGE MUZIKU nematerijalnom kulturnom baštinom

Rege je kao žanr podignut na listu svetske nematerijalne kulturne baštine s obrazloženjem, kako je objašnjeno u saopštenju UN-a, da je reč o "muzici kojaa kontinuirano progovara u ime svih nas"

Objavljeno:

“U svojim začecima rege muzika služila je kao glas svih marginalizovanih, a sada je reč o globalnom fenomenu koji se sluša i koji je prigrljen od strane najrazličitijih slojeva društva, uključujući razne rodne, etničke i religijske grupe”, stoji dalje u saopštenju.

“Doprinos rege muzike u međunarodnom dijalogu po pitanju nepravde, otpora, ljubavi i čovekoljublja naglašava njen socio-politički, spiritualni i osetljiv karakter. Temeljne društvene funkcije žanra – kao medija kojim se može isporučiti društveni komentar, doživeti katarzična iskustva, i u miru slaviti Bog – od svojih se začetaka nisu promenile i rege kontinuirano progovara u ime svih nas.”

Žanr, inicijalno nastao na Jamajci tokom 60-ih, u selekciju je odabrao UNESCO, kulturno i naučno krilo Ujedinjenih nacija. Naposletku, to je rezultat i već višegodišnjih napora jamajčanskih vlasti da se tamošnja nacionalna muzika uvrsti na popis nematerijalne svetske baštine i da primi odgovarajuću zaštitu od UNESCO-a.

“To je naša muzika, koju su stvorili Jamajčani i koja je došla do svih delova sveta. Sada napokon ima i odgovarajuću zaštitu”, izjavila je po UN-ovom saopštenju Olivija Grendž, jamajčanska ministarka kulture.

BONUS VIDEO: Espreso intervju - Kralj Čačka

(Espreso.co.rs/Ravnododna.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.