Ilhan Ersahin na beogradskom koncertu sa članovima bendova NAKED i HASHIMA
Sa domaćim gostima u Beogradu, Foto: Promo

srpsko-turski format

Ilhan Ersahin na beogradskom koncertu sa članovima bendova NAKED i HASHIMA

Koncert će biti održan u Domu omladine, u subotu 1. decembra

Objavljeno:

Posle velikog uspeha na prošlogodišnjem Beogradskom džez festivalu, zvezda globalne klupske muzike Ilhan Ersahin, stiže ponovo u Dom omladine Beograda u subotu 1. decembra, da bi nas oduševio premijerom projekta „Belgrade Sessions“ uz učešće domaćih muzičara, članova naših sjajnih džez sastava Naked i Hashima! Jedno od najvećih imena savremenog plesnog undergrounda, Turčin nastanjen u Njujorku, gde vodi uticajni klub Nublu, dolazi u salu Amerikana Doma omladine Beograda, sa idejom da subotnju noć učini nesvakidašnjom.

Novi koncert u Beogradu
Novi koncert u Beogradu foto: Promo

"Kada sam imao 14 godina pročitao sam knjigu Džeka Keruaka 'Na putu' i gledao film 'Ratnici podzemlja'. U tom periodu sam mnogo slušao Lu Rida, Igi Popa, Pitera Toša, a onda i počeo da sviram saksofon. Sve to je uticalo da počnem intenzivno da razmišljam o Njujorku, osećao sam da je to jednostavno pravi grad za mene. Žestok, otkačen, čudan i jako uzbudljiv. Kada sam imao 17 godina moja tadašnja devojka se preselila iz Stokholma u Njujork i otišao sam da je posetim. Tada sam shvatio da je Njujork upravo takav kakvim sam ga zamišljao. Atmosfera je bila kao u svim onim “kul” filmovima iz sedamdesetih. Kada sam to osetio uživo znao sam da moram da odem iz Švedske i da se preselim tamo. Stokholm je čist, uređen, nekorumpiran na mnogo načina. Njujork je njegova suprotnost. Ne kažem da je život tamo bolji, ali je jednostavno uzbudljiviji.", kaže Ilhan Ersahin.

Ilhan je poznat kao jedan od izuzetnih saksofonista svoje generacije, a njegova ritam sekcija spada u najdinamičnije na svetu: Alp Ersonmez na basu, Turgut Alp Bekolu na bubnjevima i Izet Kizil na perkusijama - čine mašinu što tera noge i kukove da se pokreću na neočekivan i uzbudljiv način. Sa sobom uvek donose vrtlog zaraznih ritmova orijentalnog porekla, neobuzdanu džez improvizaciju i rokerski stav. Neponovljivo harizmatični Ilhan za sebe uvek kaže da donosi muziku koja se dešava „sada“ i da ga žanrovske klasifikacije ne zanimaju! "U poslednje vreme pojavilo se dosta talenata na sceni, za mnoge mislim da su odlični svirači, ali da zapravo nemaju viziju. Mislim da je nije dovoljno biti samo dobar muzičar, već da treba tragati za novim konceptima, novim stvarima, novim zvukom. U suštini, prednost dajem stvaranju umetnosti u odnosu na sviranje onoga čemu nas je istorija već naučila. Stalno tražim nove stvari i nove situacije, jer to je ono što me uzbuđuje. Kada sviram sa Istanbul Sessions, ili mojim novim bendom “Praia Futuro” iza Brazila, ili na nekom džem sešnu u Njujorku ili bilo gde drugde, volim da probam nove stvari i da postavljam pred sebe muzičke i umetničke izazove.", ističe Ersahin. Ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže, po ceni od 1000 RSD.

BONUS VIDEO: Espreso intervju - Kralj Čačka

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.