RADIOHEAD I DRUGI DEMONI: Slavimo 50. rođendan Toma Jorka uz 10 spotova za sva vremena (VIDEO)
Foto: Profimedia

Happy birthday

RADIOHEAD I DRUGI DEMONI: Slavimo 50. rođendan Toma Jorka uz 10 spotova za sva vremena (VIDEO)

Na današnji dan, pre 50 godina, rodio se Tom Jork, pevač grupe Radiohead

Objavljeno: 12:27h
Nikola Marković

Ozbiljne godine i ozbiljan jubilej, pevač grupe Radiohead dočekuje ne samo kao član grupe koja je definisala alternativni rok 21. veka, već i kao svojevrsna kultna figura savremene umetnosti. Sa svojom matičnom grupom je snimio devet studijskih albuma. Samostalno, rođendan dočekuje kao autor filmske muzike za rimejk filma "Suspiria", autor solo albuma "Eraser", dok je u jednom periodu bio i član supergrupe Atoms For Piece.

Po merilima pop kulture, radi se o jednoj od najharizmatičnijih osoba savremenog roka, premda se nije politički eksponirao poput Bona Voksa, niti je pravio skandale u maniru rok zvezde starog kova. Njegova harizma dolazi kako iz nesvakidašnjeg zavijajućeg, bolnog vokala, tako i iz scenskih nastupa gde ga vidimo kako igra luđe od Majkla Džeksona, ili svira gitaru i klavir.

Jorkov asimetrični pogled i "drndavi" stajling pomažu mu da se poveže sa autsajderima svih fela, alternativcima, hipsterima, "umetnicima u duši". Dovoljno pitak za mejnstrim publiku, dovoljno avangardan za one koji se gnušaju tog istog mejnstrima, Jork je svojevrsni "everyman" savremenog roka, a da ni za pedalj nije žrtvovao svoj umetnički integritet.

CREEP

Prvi album i odmah hit! Radiohead su srećno započeli svoju bogatu karijeru svojevrsnom himnom svih autsajdera. Ako biste po stajlingu Jorka možda i pomešali sa Kurtom Kobejnom iz to vremena, sa muzikom nema greške. Dramatična gitara Džonija Grinvuda i Jorkov vokal izneli su ovaj vanvremenski hit, koji će bend kasnije prestati da izvodi na koncertima jer im je dojadio.

PARANOID ANDROID

Na albumu "The Bands", grupa pomalo upada u kolotečinu i asocijacije na sveprisutni brit-pop. Sledeći album "OK Computer" donosi malu revoluciju, najpre kroz morbidan crtani film koji prati pesmu, te numeru sa nekoliko krajnje atipičnih aranžerskih preokreta.

NO SURPRISES

Možda nije najveći hit na "OK Computer", ali je prvi spot u kome Jork i grupa svesno i namerno eksploatišu vizuelnu harizmu pevača. Nasuprot raspojasanosti spota za "Paranoid Android", ovde se fokus prebacuje na intimni susret benda i slušaoca, tj. gledaoca.

IDIOTEQUE

Album "Kid A" je doneo revoluciju u zvuk Radioheada, kroz ubacivanje elemenata elektronike, minimalističke ambijentalne muzike, eksperimente. Sa albuma se momentalno izdvojio hit "Idioteque", a grupa je dobila i svoj novi trejdmark za 21. vek: Jorkovo ludo igranje na bini.

LOTUS FLOWER

U tom duhu, pravimo vremenski skok na 2011. godinu i album "The King of limbs", kako bismo još jednom uživali u Jorkovim plesnim sposobnostima.

KNIVES OUT

Pa opet, vraćamo se deceniju nazad! Odmah nakon prevratničkog "Kid A" usledio je raskošni "Amnesiac" sa sve gudačima, trubačima, elektronikom...potpuna rapsodija zvuka i stvaralačkog nadahnuća. U videu za "The Knives Out" Radiohead se još jednom vraćaju bizarnom i začudnom. Estetika spota govori sama za sebe.

ATOMS FOR PEACE NA EXITU

Godinama su fanovi zapomagali da se Radiohead nekako pojave u Srbiji, a kao manifestacija sa najvećim budžetom, Exit je svake godine bivao najbolji kandidat za dovođenje popularnog benda. Ni dan danas nisu došli. Kao "utešna nagrada", u Srbiji se ipak pojavio Tom Jork sa svojom tadašnjom "supergrupom" Atoms for peace. Možda ovo nije njegov vrhunac karijere, ali smo barem mogli da ga vidimo uživo i ovde.

BURN THE WITCH

Kako bismo dodatno naglasili vitalnost i Toma Jorka i Radioheada, finale rezervišemo za tri videa iz bliske prošlosti. "A moon shaped pool" (2016) predstavlja grupu nakon petogodišnje studijske pauze, a "Burn the witch" pleni i zanimljivom animacijom i dramatičnom orkestracijom sa gudačkim krešendom na samom kraju.

DAYDREAMING

Dovoljno je reći da je spot režirao Pol Tomas Anderson, reditelj koji ima čak pet nominacija za Oskara (Magnolia, There Will Be Blood...). I još jednom, Tom Jork u svoj svojoj harizmi, u glavnoj ulozi.

SUSPIRIUM

Konačno, stigli smo i do aktuelnih datuma. Jork je prvi put u svojoj karijeri snimio saundtrek za film, i to za rimejk kultnog horora "Suspiria" Darija Arđenta. Ovaj album će biti objavljen 26. oktobra za izdavačku kuću XL Recordings. Pa ko voli, nek izvoli.

Srećan rođendan, Tome Jorče!

BONUS VIDEO: Belgrade SAXperience intervju sa direktorom festivala


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.