Aleksandar Zograf "Ohrabrenja" - novi strip album
Foto: Printscreen

Strip

Aleksandar Zograf "Ohrabrenja" - novi strip album

Strip album Aleksandra Zografa koji obuhvata stripove objavljivane u časopisu Vreme 2013-2015 objavila je banjalučka izdavačka kuća Deveta dimenzija

Objavljeno: 17.12.2019. 11:13h

Aleksandar Zograf je umetničko ime Saše Rakezića, nekadašnjeg saradnika časopisa Ritam i radija B92, aktuelnog saradnika časopisa Vreme i poznatog srpskog autora stripova karakterističnog senzibiliteta koji korespondira sa američkim andergraund stripovima. Svoj novi strip album Ohrabrenja objavio je za banjalučku izdavačku kuću Deveta dimenzija.

Saša Rakezić / Aleksandar Zograf
Saša Rakezić / Aleksandar Zograffoto: Printscreen

Od početka devedesetih godina pretežno objavljuje svoje radove u inostranstvu. Do sada je objavio pedesetak knjiga stripova u SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Japanu, Nemačkoj i u mnogim drugim zemljama. Od 2003. godine redovno objavljuje u beogradskom časopisu Vreme dve strane stripa u boji nedeljno. Selektor je strip programa pančevačkog Nova Festivala, a od septembra 2019. i savetnik galerije agencije KomunikArt. Živi i radi u Pančevu. 

foto: Printscreen

O tome šta ga je inspirisalo da strip album nazove „Ohrabrenja“ Aleksandar Zograf je rekao:

„Čini mi se da sve što umetnost stavlja pred nas i ono što mi dobijamo iz toga je ohrabrenje. Ne možemo tačno da odredimo šta je to zbog čega se mi osećamo bolje ili jače, ali je za mene bilo zanimljivo da samom sebi to objasnim. Kad uradite neki strip koji bi trebalo nešto da kaže drugim ljudima, vi zapravo ohrabrujete te ljude i u tome je suština. Ne može drugačije da se objasni šta je to što jedna slika na izložbi učini da se vi osetite poletnije nego u prethodnom momentu, ali znate da je taj rad autorsko delo nekog drugog čoveka i iz te činjenice crpite neku energiju koja vam omogućava bilo da shvatite svet u kom živite, da razaznate sve elemente koji postoje oko vas u kosmosu ili već iz nekog razloga koji sami odaberete. Ovo je jedna zbirka stripova koja bi trebalo da predstavlja razlog za onog ko to bude pročitao da nacrta strip, možda napiše poemu, ili da bar izdvoji neki element čak i vizuelno, i nešto će se promeniti.“U knjizi su predstavljeni radovi i teme kojima se autor bavio u periodu od avgusta 2013. do maja 2015. godine, a koji obuhvataju hronološki poređane kolekcije stripova iz nedeljnika Vreme u kojem Zograf svoje radove objavljuje već šesnaest godina.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media