Kultni časopis RITAM uskoro dostupan u digitalnoj formi
Digitalizacija u biblioteci Svetozar Marković, Foto: Ana Paunković

kulturna baština

Kultni časopis RITAM uskoro dostupan u digitalnoj formi

Period izlaženja poklapa se sa Zlatnim dobom alternativne kulture u Beogradu, Srbiji i Jugoslaviji

Objavljeno:

U Centru za digitalizaciju Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ danas je započela digitalizacije kultnog časopisa za popularnu kulturu „Ritam“. Časopis je izlazio u Beogradu krajem osamdesetih i početkom devedesetih i predstavljao je gotovo sinonim za alternativnu scenu popularne kulture, a po imenima autora i temama koje je pokrivao, iz oblasti alternativne scene filma, muzike, stripa, svrstavao se u sam vrh svetskog izdavaštva u ovoj oblasti.

Period izlaženja Ritma poklapa se sa Zlatnim dobom alternativne kulture u Beogradu, Srbiji i Jugoslaviji, kada je naše društvo, bar preko alternativne scene popularne kutlure, potpuno ravnopravno, a u mnogim aspektimna i kao avangarda, učestvovalo u tokovima svetske kulture.

Časopis Ritam svakako je bio jedan važan aspekt i medijski nosilac ovakve slike i ovakve energije, čije tragove u našem društvu možemo pronaći i danas.

Dr Adam Sofronijević, zamenik upravnika Biblioteke, kaže da će prvi digitalni brojevi časopisa Ritam biti dosutpni najširoj javnosti već krajem ove nedelje, a da će svi zainteresovani građani moći da ih pregledaju i preuzimaju sadržaje na sajtu Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Na ovoj adresi trenutno se nalazi 600.000 pretraživih stranica uključujući neke od najvrednijih artefakata kulturnog nasleđa Republike Srbije, u koje svakako spada i časopis Ritam.

U narednom periodu sukcesivno će se dodavati novi brojevi kako digitalizacija bude napredovala, pa se očekuje da će kompletna arhiva Ritma biti dostupna javnosti za nekoliko meseci na ovoj adresi, prenosi RTS.

Digitalizacija Ritma biće obavljena po najvišim svetskim standardima, a u skladu sa preporukama Nacionalnog okvira za digitalizaciju periodike u Republici Srbiji koji je usvojen u novembru prošle godine.

Obrada slika stranica Ritma, kako bi one postale pretražive obaviće se u programu docWorks nemačke kompanije “CCS – Content Conversion Specialists” iz Hamburga, dok će se dugotrajno čuvanje, pretraga i prikaz arhive Ritma obavljati originalnim sistemom koji je razvila Univerzitetska biblioteka iz Beograda, koji je unikatni domaći softverski proizvod nastao u budžetskoj instituciji kulture Republike Srbije.

Za korisnike digitalne arhive Ritma posebno je korisno što će svaki broj biti u potpunosti pretraživ, tako da će biti lako pronaći omiljene autore, glumce, muzičare i druge heroje i desperadose alternativne scene Srbije i sveta iz njenog najboljeg perioda.

BONUS VIDEO: Espreso Live Session #3: Vukašin Đelić

(Espreso.co.rs/Treći svijet)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.