ČEŠKI PREMIJER SE U PARIZU SREO S ČUVENIM PISCEM: Hoće da vrati KUNDERI državljanstvo
Zbog pritiska vlasti pobegao je u Francusku 1975. godine, a četiri godine kasnije mu je oduzeto češko državljanstvo, Foto: Printscreen

sad im treba

ČEŠKI PREMIJER SE U PARIZU SREO S ČUVENIM PISCEM: Hoće da vrati KUNDERI državljanstvo

Aktuelni češki premijer Andrej Babiš sreo se sa piscem u njegovom stanu u Parizu, a nakon toga su otišli u jedan restoran na ručak gde su razgovarali nekoliko sati

Objavljeno:

Češki premijer Andrej Babiš ponudio je čuvenom piscu i disidentu Milanu Kunderi povraćaj češkog državljanstva koje mu je oduzeto preko skoro 40 godina.

Kundera, autor nekih od najpopularnijih knjiga dvadesetog veka, izbačen je iz komunističke partije 1950. godine zbog „antikomunističkih aktivnosti“. Zbog pritiska vlasti pobegao je u Francusku 1975. godine, a četiri godine kasnije mu je oduzeto češko državljanstvo. Postao je francuski državljanin 1981. Njegove knjige „Nepodnošljiva lakoća postojanja“ i „Knjiga smeha i zaborava“ bile su zabranjene u njegovoj domovini sve do kraja osamdesetih godina prošlog veka.

Kako je objavio na Fejsbuku, aktuelni češki premijer sreo se sa piscem u njegovom stanu u Parizu, a nakon toga su otišli u jedan restoran na ručak gde su razgovarali nekoliko sati.

Babiš je napisao da mu je bila čast da upozna Kunderu, koji će sledeće godine napuniti 90, „legendu češke, francuske i svetske književnosti“, napomenuvši kako zaslužuje češko državljanstvo koje je izgubio otišavši u egzil.

BONUS VIDEO: Branislav Princip za Espreso o svom dedi Gavrilu

(Espreso.co.rs/The Guardian)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.