ILEGALNA ZAVESA: Izložba Welcome to the Swooshlife u DKSG
Jedan od radova na izložbi, Foto: Promo

još nekoliko dana

ILEGALNA ZAVESA: Izložba Welcome to the Swooshlife u DKSG

Izložba traje do 17. novembra u Velikoj galeriji

Objavljeno:

U Velikoj galeriji Doma kulture Studentski grad izložena je impozantna zavesa sačinjena od zlatnih srca koja se presijavaju pod svetlima reflektora. Tek kada joj priđemo dovoljno blizu uočavamo nešto neobično. Zlatna srca od kojih se zavesa sastoji, zapravo su krivotvoreni znakovi čuvenog brenda Nike, namenjeni za nelegalnu proizvodnju falsifikovanih patika ove svetski poznate marke.

Nesvakidašnja zavesa napravljena od dve hiljade nedozvoljenih logotipa, deo je izložbe Welcome to the Swooshlife, beogradske umetnice Jovane Sudimac. Na izložbi, koja je otvorena do 17. novembra, možete videti prikupljene, zabeležene ili proizvedene sadržaje koji na neki način imaju veze s ovim poznatim brendom. Pri odabiru sadržaja, umetnica se rukovodi isključivo sopstvenim interesovanjima, osećanjima i ličnim doživljajem brenda.

Ponekad se takvo delovanje ne može razlikovati od zvanične reklame, dok u drugim situacijama život obeležen brendom prevazilazi prihvatljive okvire, propisane od strane marketinških stručnjaka i vladajućih društvenih normi. Ovakve sadržaje Jovana izlaže na svim dostupnim mestima: na internet platformama, u javnim prostorima i galerijama. Tako nastaju mesta susreta različitih društvenih grupa, u prostoru između umetnosti i svakodnevice, prihvatljivog i neprihvatljivog, na „bezbednoj“ teritoriji, obeleženoj dobro poznatim simbolom.

Jovana Sudimac rođena je 1987. godine u Beogradu. Diplomirala je 2012. godine na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu na odseku za slikarstvo/transmedijska istraživanja, u klasi profesora Zorana Todorovića. Fokusirani na procese proizvodnje subjektiviteta, afektivnosti i međuljudskih veza u prostoru između dominantne kulture i društvene reaproprijacije, radovi Jovane Sudimac preispituju status i funkciju umetnosti kao specifičnog domena društvenog života. Stvarajući situacije i usredsređujući se na interakcije društvenih grupa, njen rad razvija se u polju između internet umetnosti, vizuelne antropologije i umetničkih intervencija u javnom prostoru.

BONUS VIDEO: Milan Balinović (1993) je "ulični pevač" bez konkurencije

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.