Obučeni spomenici i nekulturno nasleđe
Foto: Printscreen

ART Scena

Obučeni spomenici i nekulturno nasleđe

Dokumentarna izložba u Ljubljani koja obuhvata prisećanje na delatnost umetničkog projekta Manekeni

Objavljeno: 15:12h

U galeriji Centra za zaštitu spomenika u Ljubljani održava se dokumentarna izložba Marije Mojce Pungerčar sa naslovom Obučeni spomenici i nekulturno nasleđe, koja govori o preispitivanju granica umetničke slobode u javnom prostoru. Kustos izložbe je doc. dr. Petja Grafenauer.

Spomenik Borisa Kidriča u centru Ljubljane
Spomenik Borisa Kidriča u centru Ljubljanefoto: Printscreen

Izložba obuhvata prisećanje na projekt Manekeni, koji spada među najopipljivije umetničke događaje u javnom prostoru devedesetih u Ljubljani. 14. novembra 1997 je Marija Mojca Pungerčar u okviru 2. Trienala savremene umetnosti U3 (kurator: Peter Weibel) obukla šestnaest ljubljanskih spomenika u odeću sašivenu po njihovoj meri. Da bi sprovela projekat u delo, morala je da izvrši dela građanske neposlušnosti.

foto: Printscreen

Dvadeset godina kasnije, umetnica je priredila izložbu o nastanku, radu i posledicama rada projekta Manekeni. Ova prigoda pre svega razbija stereotipe o tome da sva savremena umetnost nastaje lako i bez muke, jer je Marija Mojca Pungerčar taj projekt stvarala pune tri godine, kada su tehnike i metode stvaranja bile puno drugačije od sadašnjih.

Projekt je godine 1997 po sadržini i izvedbi bio dobra metafora onoga što se dešavalo sa društvom, o čemu je dosta toga napisano.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.