Igor Kordej u Srećnoj galeriji SKC-a: izložba stripa "Maršal Bas"
Igor Kordej: "Maršal Bas", Foto: Promo

strip

Igor Kordej u Srećnoj galeriji SKC-a: izložba stripa "Maršal Bas"

Izložba autorskog stripa jednog od najpoznatijih umetnika sa prostora bivše Jugoslavije, Igora Kordeja

Objavljeno: 05.11.2019. 09:12h

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR BEOGRAD – SREĆNA GALERIJA

07 - 25. 11. 2019.
Ciklus izložbi: Strip i ilustracija

četvrtak, 07. 11. 2019. (19:00) Srećna galerija SKC
Darko MACAN, Igor KORDEJ: MARŠAL BAS, (Lokomotiva, Beograd, 2019)
IZLOŽBA STRIP TABLI IGORA KORDEJA IZ ISTOIMENOG IZDANJA

Izložba traje do 25. 11. 2019.

četvrtak, 07. 11. 2019. (19:30), Velika sala SKC
Darko MACAN, Igor KORDEJ: MARŠAL BAS, promocija strip albuma (Lokomotiva, Beograd, 2019)
Na promociji govore: Igor KORDEJ, strip autor; Igor MARKOVIĆ, urednik izdanja; Pavle ZELIĆ, teoretičar stripa

foto: Promo


Igor Kordej, rođen 1957. godine u Zagrebu, jedan je od najplodnijih i najuspešnijih svetskih strip autora i ilustratora. Radovi su mu objavljivani širom Evrope i u obe Amerike i nalaze se u mnogim javnim i privatnim kolekcijama. Od brojnih izdavača sa kojima je sarađivao tokom godina treba spomenuti Heavy Metal magazin, Marvel, DC Comics, Dark Horse u Americi, a od evropskih Dargaud, Les Humanoides Associes, Toutain, Silvester Strips i Algoritam. Zadnjih desetak godina radi kao „kućni autor” za francuski Delcourt. Na više izdanja radi sa scenaristom Darkom Macanom, a jedno od izvanrednih ostvarenja te saradnje je i ovo delo, za koga je Kordej u posveti albuma napisao da je „Posvećeno Andriji Mauroviću, čiji su strip-junaci Stari Mačak i Polagana smrt najoriginalniji i najbizarniji likovi u žanru vesterna.“
U crno-beloj štampi, tvrdog poveza 24x32 cm, na 304 stranice sa dodacima, beogradska izdavačka kuća Lokomotiva donosi, na srpskom jeziku, četiri epizode albuma Maršal Bas. Ovaj svojevrsni vestern serijal Macana i Kordeja je priča čija je radnja smeštena u Arizonu, SAD 1875. godine i koja govori o Riveru Basu prvom tamnoputom zameniku maršala, mirnom porodičnom čoveku i farmeru, ali čoveku koji sve to postaje nakon preživljenih perioda života bivšeg roba, vojnika i skitnice. Svu surovost sveta oko sebe kao i ličnu usamljenost River Bas će osetiti tek sada, kada prihvati značku.
Ovaj serijal je veoma dobro prihvaćen u Francuskoj a kako je reč o dvojici prestižnih hrvatskih autora, premijerne epizode ovog serijala u Hrvatskoj je objavila izdavačka kuća Fibra.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media