El Camino - Breaking Bad Movie: Cena pokajanja
Foto: Printscreen

recenzija filma

El Camino - Breaking Bad Movie: Cena pokajanja

TV serija Breaking Bad dobila je nastavak u vidu filma, koji ni za milimetar ne odstupa od zadatih elemenata priče već samo razrešava sve eventualne nedoumice o tome šta se desilo sa drugim glavnim junakom serije

Objavljeno:
Vladimir Marković

Godina proizvodnje: 2019 Zemlja proizvodnje SAD Režiser: Vince Gilligan Uloge: Aaron Paul, Robert Forster, Jesse Plemons, Krysten Ritter Žanr: Krimi, akcioni, drama

El Camino je sportski automobil marke Chevrolet, koji se proizvodio u Americi od 1957-87. Pored toga što je to automobil u kojem putuje glavni junak ovog filma, Jesse Pinkman (Aaron Paul), ta reč na španskom znači „put“, pa se može spekulisati o dvoznačnosti naslova.

Pet godina nakon finalne epizode TV serije Breaking Bad (neću ni pokušavati da prevedem taj naslov na srpski), snimljen je film koji predstavlja njen neposredni epilog. Pošto je glavni junak serije, Walter White, umro u poslednjoj epizodi nakon genijalnog obračuna sa svim svojim zlotvorima, u epilogu pratimo dešavanja u životu Jesseja Pinkmana nekoliko dana nakon smrti njegovog mentora.

Postavlja se logično pitanje zašto je ovaj film snimljen i za koga. Odgovor je jednostavan – u pitanju je film koji ne samo što zanima isključivo ljubitelje serije Breaking Bad, što je prilično veliki broj gledalaca, već je zapravo gotovo nemoguće gledati i razumeti ovaj film ako niste pogledali bar jednu sezonu serije, a po mogućstvu i svih pet.

Priča o srednjoškolskom nastavniku hemije koji u dubokim srednjim godinama „poludi“ i postaje proizvođač droge zagolicala je maštu svih pasivnih sociopata širom sveta, kako svojim osnovnim motivom, tako i vrhunskim scenariom i režijom, glumačkom ekipom i bezbrojnim rešenjima koja su pomerila standarde kriminalističke TV produkcije širom sveta.

„El Camino“ je ostvarenje koje nema ugođaj bioskopskog filma, već govori televizijskim jezikom i deluje kao epizoda „specijalka“, koja traje približno trostruko duže. Krimić sa elementima drame i akcionog filma drži pažnju, nižu se logične, štaviše i veoma domišljato osmišljene radnje koje pokazuju Jesseja Pinkmana kao dostojnog učenika kriminalnog genija Waltera Whitea, nasilje je relativno slabijeg intenziteta, ali logički opravdano i uverljivo. Scenario je dobro osmišljen, sa kvalitetnim replikama i dobro postavljenim i motivisanim radnjama. Pravu poslasticu za ljubitelje serije predstavljaju flešbek kadrovi sa nekim od glavnih junaka i junakinja serije koji su snimljeni za potrebe ovog filma. Gluma je odlična, a pravu bravuru ostvarili su Charles Baker i Matt Jones, koji glume Pinkmanove drugare Skinny Petea i Badgera.

Pinkman se bori sa sopstvenom savešću, nizom starih neprijatelja i pokušava da se izvuče iz vrzinog kola u koje se upleo kada je počeo da kuva – no, izlazak iz igre je skuplji nego ulazak u nju, u skladu sa srpskom izrekom o babi koja mora da plati dvostruko više da izađe iz kola nego što je platila da u njega uđe.

Reč je dakle o fino sklopljenom ostvarenju koje ni na trenutak neće uvrediti ni vaša čula ni vašu inteligenciju, sve je na svom mestu i dobićete tačno ono zbog čega ulažete dva sata svog vremena i možda nešto novca u ovaj niz pokretnih slika – odličnu akciju, kvalitetnu dramu i dobar krimić. Nešto više od toga ipak ne očekujte.

Ocena: 3/5

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.