Retrospektivna izložba arhitekte Lazara Kuzmanova
Foto: Promo

arhitektura

Retrospektivna izložba arhitekte Lazara Kuzmanova

Povodom dodele Nagrade za arhitekturu “Đorđe Tabaković” za 2019. godinu u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine održaće se retrospektivna izložba radova dobitnika nagrade, arhitekte Lazara Kuzmanova

Objavljeno: 18:58h

Otvaranje | petak | 8. novembar 2019. | 19h

Galerija S | Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Stambena zgrada u ulici Vase Stajića 4, Novi Sad
Stambena zgrada u ulici Vase Stajića 4, Novi Sadfoto: Promo

Kustos | Vladimir Mitrović

Trajanje | 8. novembar - 21. novembar 2019.

Dizajn izložbe i kataloga | Miroslav Šilić | Lazar Kuzmanov

Povodom dodele Nagrade za arhitekturu “Đorđe Tabaković” za 2019. godinu Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS) u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti Vojvodine organizuje retrospektivnu izložbu arhitekte Lazara Kuzmanova. Nagrada za arhitekturu “Đorđe Tabaković” najviše je strukovno priznanje koje dodeljuje DaNS već 25 godina zaredom kao znak sećanja na jednog od pionira srpske moderne arhitekture, arhitektu Đorđa Tabakovića (1897-1971).

Ovogodišnji dobitnik, arhitekta Lazar Kuzmanov jedan je od najistaknutijih predstavnika savremene novosadske arhitektonske scene koji je poznat i kao aktivni sudionik brojnih akcija u vezi sa arhitekturom, od društvene angažovanosti do predavanja o stanovanju i ostaloj problematici savremene arhitekture i urbanizma u Novom Sadu i Srbiji. Poznat je i kao pobornik kvalitetne arhitekture, ali i borac za istaknutije mesto samih arhitekata u našem društvenom životu. Arhitektonska dela Kuzmanova, nastala proteklih dvadesetak godina, odlikuju se smelim oblikovnim pristupom, elegantnim kompozicionom rešenjima i predanom radu na detaljima.

Poslovni objekat PIN Computers 2008
Poslovni objekat PIN Computers 2008foto: Promo

Uvođenjem pročišćenih likovnih elemenata složenih u prostudirane višebojne celine, Kuzmanov je arhitekturu vratio u jednu od njene tri osnovne komponente – u umetnost. Pri tome bi trebalo imati u vidu da borba sa novim investitorima nije mogla biti laka. Poznavanje protekle i praćenje savremene svetske arhitekture Kuzmanov interpretira na svojstven i originalan način, bez direktnog preuzimanja viđenih elemenata.

Lazar Kuzmanov
Lazar Kuzmanovfoto: Promo

Izložbu će pratiti i reprezentativni katalog sa tekstovima istaknutih arhitekata i istoričara savremene srpske arhitekture. Tokom trajanja izložbe biće organizovano dva stručna vođenja uz prisustvo arhitekte i kustosa izložbe kao i radionice za decu gde će naši najmlađi sugrađani crtati i slikati dela arh. Kuzmanova, dok će njihovi radovi biti uključeni u samu izložbu. Tokom sledeće godine izložba će u modifikovanom obliku biti prikazana u Nišu, Beogradu i Zrenjaninu, u organizaciji udruženja arhitekata.

Više o izložbi kao i intervju arh. Kuzmanova pogledajte na:

http://www.msuv.org/program/2019-10-15-lazar-kuzmanov.php

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.