Muzej 25. maj ponovo otvara vrata za publiku
Foto: Promo

muzeji

Muzej 25. maj ponovo otvara vrata za publiku

Jedan od najatraktivnijih beogradskih muzeja ponovo će postati dostupan posetiocima od 5. decembra

Objavljeno: 30.10.2019. 11:49h
  • 4

Muzej 25. maj, jedan od tri objekta koji čine kompleks Muzeja Jugoslavije, publika ponovo moći da poseti u decembru. U obnovljenom prostoru biće otvorene dve izložbe – postavka Devedesete: rečnik migracija, produkt istraživačkog rada autorskog tima ove institucije i Projekat Jugoslavija, primer dobre saradnje koju muzej ima s nezavisnim umetničkim platformama.

Na izložbi Devedesete: rečnik migracija, koja će biti otvorena 5. decembra, učestvuje više od trideset savremenih umetnika, umetnica i umetničkih i aktivističkih kolektiva, koji se bave problemom migracija stanovništva u Srbiju i iz Srbije tokom pomenute decenije.

foto: Promo

„Primarni cilj izložbe je mapiranje različitih formi angažmana od devedestih do danas, kroz koje su u polju umetnosti adresirani društveni, kulturni, politički i pravni problemi stvoreni ovim veoma složenim i traumatičnim migracionim procesima, dok je dokumentarno-istoriografski pristup stavljen u drugi plan. Osim umetničkih pozicija, u izložbu su uključene pojedine inicijative i organizacije iz sfere aktivizma i civilnog sektora, prevashodno one koje su u svoj rad uključivale saradnju sa savremenim umetnicima/umetnicama, ili koje su pokretali umetnici/pokretale umetnice“, objašnjavaju autorke-kustoskinje izložbe Simona Ognjanović i Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije.

„Projekat Jugoslavija” realizuje „Kiosk – platforma za savremenu umetnost“ u saradnji s Muzejom Jugoslavije. Na izložbi, koja će biti otvorena 12. decembra, biće predstavljeni video-radovi koji sadrže intervjue stotine sagovornika/sagovornica različitih uzrasta i profila iz svih zemalja nastalih nakon raspada Jugoslavije. Umesto konkretnog pitanja, autorke su svakom od učesnika/učesnica ponudile po jedan od identifikacionih kartona (koji sadrži: opis, datum ili period iz kog potiče i poreklo) predmeta koji su deo fonda Muzeja Jugoslavije.

 

„Na taj način smo pokušale da kolekciju materijalnih tragova prošlosti posrednim putem prevedemo u formu živih komentara, aktuelnih razmišljanja, ideja i potencijala za budućnost“, ističu autorke projekta Ana Adamović i Milica Pekić, iz platforme „Kiosk“.

Ovo je prvi put od kada je otvoren Muzej 25. maj da su sprovedeni ozbiljniji infrastrukturni radovi u objektu. Sve adaptacije izvršene su uz poštovanje originalnog projekta arhitekte Mihaila − Mike Jankovića, uz upotrebu odgovarajućih materijala.

Od početka radova do danas, u okviru kompleksa Muzeja Jugoslavije otvoren je i Centar za posetioce, u koji su smešteni biletarnica, kafe i prodavnica suvenira. U park je postavljena i skulptura „Ptica“ poznatog jugoslovenskog vajara Vojina Bakića.

foto: Promo

Muzej 25. maj sagrađen je 1962. godine u modernističkom stilu, kao jedan od prvih namenski građenih muzejskih objekata u Beogradu. Nalazi se među retkim primerima total dizajna u arhitekturi Beograda u kojima je podjednaka pažnja posvećena reprezentativnom spoljašnjem izgledu objekta i modernom uređenju enterijera.

Bonus video:

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media