Beogradska umetnica Aleksandra Stratimirović dobila švedsku Nagradu za velike zasluge
Foto: Promo

Čestitamo

Beogradska umetnica Aleksandra Stratimirović dobila švedsku Nagradu za velike zasluge

Beograđanka trajno nastanjena u Švedskoj već decenijama gradi dvosmerne kulturne veze između Srbije i Švedske, što njena švedska sredina poštuje

Objavljeno: 15:09h

Vizuelna umetnica i dizajnerka svetla Aleksandra Stratimirović, osnivačica festivala “Beograd svetlosti”, ovogodišnja je dobitnica Nagrade za velike zasluge (Stora Förtjänstpriset) švedske Svensson Fondacije za svetlosne tehnologije.

Fondacija Bertil i Britt Svensson od 1998. godine dodeljuje Nagradu za velike zasluge osobama ili organizacijama koje svojim radom čine veliki doprinos kvalitetu švedskog osvetljenja u oblastima istraživanja, obrazovanja i dizajna.

Aleksandra Stratimirović, kako je navedeno u obrazloženju tog priznanja, koje joj je uručeno 5. septembra na ceremoniji u Berns salonima u Stokholmu, “doprinosi važnim aspektom osvetljenja i na jedinstven način istražuje granicu između dizajna osvetljenja i umetnosti”.

“Dobitnica nagrade maestralno vlada upotrebom svetlosti u umetničkom izrazu što je očito u njenim instalacijama i projektima koji doprinose humanijem okruženju u javnim prostorima, bolnicama, školama, domovima za stare, kao i stambenim prostorima”, istaknuto je u obrazloženju, u kojem je navedeno i da je Aleksandra Stratimirović autorka velikog broja projekata, da je objavila “izvanrednu knjigu, dizajnirala svetiljke i član je žirija mnogobrojnih međunarodnih takmičenja u vezi sa svetlom”. Takođe, “međunarodno je aktivna i visoko cenjena u svetu”.

Aleksandra Stratimirović diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a specijalističke studije dizajna osvetljenja je završila na Univerzitetu lepih umetnosti Konstfack i na Kraljevskom institutu za Tehnologiju (KTH) u Stokholmu, gde od 1998. godine vodi svoj studio. Članica je švedskog Udruženja umetnika (KRO).

Od 2000. godine osnivač je i član međunarodne grupe Transnational Lighting Detectives, a 2006. osnovala je i beogradski ogranak.

Jedan je od osnivača i umetnička selektorka ljubljanskog festivala “Svetlosna gerila” (Svetlobna gverila), a angažovana je i kao predavač.

Dobitnica je brojnih međunarodnih nagrada i priznanja. Njene svetlosne intervencije su prisutne u mnogim javnim prostorima u Švedskoj, bolnicama, stambenim naseljima i školama.

Izlagala je radove na brojnim festivalima, u galerijama i muzejima širom sveta, među kojima je i Gugenhajm muzej u Njujorku, Konstnärshuset u Stokholmu, park Palais Royal u Parizu, Amsterdam Light Festival, Lumiere London, te izložbe u Japanu, SAD, Finskoj, Izraelu, Italiji, Singapuru, Švedskoj, Sloveniji, Rumuniji, Nemačkoj, Portugalu…

(Espreso.co.rs/Seecult)

Bonus video:

Espreso Live Session #7: Daniel Kovač


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.