Beogradska internacionalna nedelja arhitekture gostuje u Pančevu
Ilustracija, Foto: Promo

najava

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture gostuje u Pančevu

Obilazak znamenitosti zakazan je za nedelju 26. maj

Objavljeno:

Kao i prethodnih godina, Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2019, organizuje brojne šetnje po Beogradu i izlete u Srbiji. Ove godine, BINA će publiku povesti na jednodnevni izlet u Pančevo, a u okviru programa “Pančevo, priče o građevinama i građanima”, koji će voditi Pančevac, Aleksandar Stanojlović.

Izlet u Pančevo zakazan je za nedelju, 26. maj, i obuhvata obilazak centra Pančeva, tri trga, građevine, spomenike i urbani dizajn, jedan napušteni urbanistički projekat iz šezdesetih, Muzej Stari magistrat i novu opštinu, industrijske spomenike i priče o znamenitim građanima, Đorđu Vajfertu, Urošu Prediću, Mihajlu Pupinu i Nebojši Glogovcu. U okviru izleta planirana je i poseta manastiru Vojlovica, kao primer kontrasta srednjovekovne i barokne arhitekture i neposrednog futurističkog okruženja Rafinerije nafte.

Početak i završetak ture je na Dunav stanici u Beogradu, tradicionalnom komunikacionom čvorištu Beograda prema Pančevu i obratno. Vožnja autobusom od Beograda do Pančeva traje 20 minuta.

Aleksandar Stanojlović (1971), arhitekta iz Pančeva, je osnivač Grafičkog studija Žiža, specijalizovanog za primenjenu kartografiju i vizuelnu prezentaciju građevina, gradova ili regija. Autor je studije o pešačkim zonama i parternoj arhitekturi u zaštićenim gradskim jezgrima i programa greenways / zelene staze – oživljavanja napuštenih železničkih pruga u biciklističke i pešačke koridore.

Četrnaesta Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2019 održava se pod sloganom “Pozitivno/Aktivno”, i kroz različite formate - izložbe, predavanja, performanse i instalacije, predstavlja savremenu arhitektonsku praksu koja nastaje u potpuno drugačijem društvenom, političkom i tehnološkom kontekstu, a čije su osnovne karakteristike: brzina, diktat kapitala, fleksibilnost i transdisciplinarnost.

Tema četrnaeste Beogradske internacionalne nedelje arhitekture skreće pažnju na aktuelne i vanvremenske primere delovanja u urbanističko-arhitektonskoj praksi koje karakteriše pozitivan i proaktivan pristup razumevanju i rešavanju prostornih problema. Program BINA održava se od 9. do 30. maja u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu, i pruža uvid u vrednosti, savremena tumačenja i naznake mogućih novih namena arhitekture nastale u periodu modernizma, viđena očima „Y“ generacije (milenijalci).

BONUS VIDEO: ANA ĆURČIN: Živimo u vremenu gde se ljudi osećaju sami (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.