ĐORĐE OZBOLT PREDSTAVLJA NAŠU ZEMLJU: Još dva dana do otvaranja Paviljona Srbije u Veneciji
Đorđe Ozbolt, Foto: Printscreen/youtube

BIJENALE

ĐORĐE OZBOLT PREDSTAVLJA NAŠU ZEMLJU: Još dva dana do otvaranja Paviljona Srbije u Veneciji

Odgovarajući na kulturno i političko nasleđe, Ozbolt istražuje način na koji privatna prošlost koegzistira sa ukorenjenim kulturnim i političkim istorijama

Objavljeno:

Paviljon Srbije na 58. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti, sa izložbom Đorđa Ozbolta "Povratak gubitka memorije", biće otvoren 9. maja.

Ozbolt svojom postavkom, koju čine mural, slike i skulpture, odgovara na temu umetničkog direktora venecijanskog Bijenala Ralfa Rugofa "Da živite u zanimljivim vremenima" (May You Live in Interesting Times), baveći se ličnim i kolektivnim sećanjima.

Odgovarajući na kulturno i političko nasleđe, Ozbolt istražuje način na koji privatna prošlost koegzistira sa ukorenjenim kulturnim i političkim istorijama.

Mural predstavlja zamišljeni pejzaž na koji su okačene slike kao portali ka prošlosti, a skulpture, veličine 2,5-3 metra, postavljene naspram slika, vrlo su drugačije od njih, ali su isto inspirisane izvesnim segmentima prošlosti.

Samo Ozboltovo polazište jesu sećanja koja se mešaju sa maštom i pritom se stvara lična interpretacija sećanja, kolektivnog, svesnog, nesvesnog. "Sećanja se menjaju, mutiraju, idealizuju, iskrivljuju pod uticajem vremena, usled promena socio-ekonomskih prilika, blede, zaboravljaju se. Ponekad su potpuno lažna. Ostaju selektivni fragmenti koji su opet, kao takvi, neopuzdani. Ceo rad govori o prošlosti iz perspektive sadašnjosti, i, po definiciji, ne može da odgovara istini. On je interpretacija nečega što je nekad bilo i samim tim je lažan kao sećanje, ali istinit kao umetničko delo", objasnio je Ozbolt pre početka samog procesa rada na delu koje će posetioci Bijenala moći da vide do 24. novembra u Đardinima.

Nacionalnim izložbama ove godine predstaviće se 90 zemalja, od kojih prvi put učestvuju Gana, Madagaskar, Malezija i Pakistan.

Dominikanska Republika prvi put će imati samostalan paviljon, kao još 30 zemalja, među kojima je i Srbija, dok će na izložbi po pozivu svoja dela predstaviti 79 umetnika iz čitavog sveta.

BONUS VIDEO: MARIJA VUKIĆ & SRĐAN GOJKOVIĆ GILE: Kako je nastao prvi dokumentarni film o ELEKTRIČNOM ORGAZMU (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.