Tri filma mladih srpskih autora prvi put pred publikom na Festivalu autorskog filma
Foto: FCS promo

festival autorskog filma

Tri filma mladih srpskih autora prvi put pred publikom na Festivalu autorskog filma

„Moj jutarnji smeh“ se prikazuje u okviru „Glavnog takmičarskog programa“, dok će druga dva filma biti prikazana kao deo „Specijalnih projekcija“

Objavljeno: 10:08h

Od 22. do 30 novembra 2019. godine održava se 25. izdanje Festivala autorskog filma. U bogatoj ponudi naslova iz čitavog sveta, izdvajamo debitantske dugometražne filmove mladih srpskih autora koji će upravo na FAF-u imati svoje svetske premijere.

Moj jutarnji smeh
Moj jutarnji smehfoto: Promo

Film Marka Đorđevića, ‚‚Moj jutarnji smeh“, imaće premijeru 26. novembra u Kombank dvorani, sa početkom u 21:30. „Moj jutarnji smeh“ je, stoji u najavi, priča o zakasnelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana koji još uvek živi sa majkom i bolesnim ocem. Priča filma, u širem smislu, govori o jednoj generaciji koja je odrastala „pod staklenim zvonom“ i čiji su roditelji pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti. Glavnu ulogu, Dejana, tumači Filip Đurić, poznat po filmu „Jesen u mojoj ulici“ i seriji „Grupa“. Njegove partnerke su Jasna Đuričić i Ivana Vuković, dok zapaženu epizodu vidovnjaka tumači Nebojša Glogovac kome je ovo jedna od poslednjih uloga na filmu. „Moj jutarnji smeh“ možete pogledati i 27. novembra, u bioskopu Fontana, sa početkom u 17 časova.

Nebojša Glogovac u filmu Moj jutarnji smeh
Nebojša Glogovac u filmu Moj jutarnji smehfoto: Promo

Na pitanje o tome šta gledaoci mogu da očekuju od njegovog debija, Marko Đorđević je rekao: „Jako mi je teško da analiziram ovaj film koji smo snimili, a samim tim i da imam jasna očekivanja o reakciji gledalaca na njega. Film je nastao mukotrpnim radom da se dođe do specifičnosti i autentičnosti a koliko smo u tome uspeli ja ne mogu da sudim. Ono što bih voleo da se iz filma vidi je naša ljubav prema filmu, prema replikama, glumi, atmosferi u kadrovima i naša ljubav prema ljudima.“

foto: Promo

Rediteljka Marina Radmilac će 28. novembra (u Dvorani Kulturnog centra, sa početkom u 19 časova) predstaviti svoj dugometražni debi „Who the Fuck are You“. U fokusu ove filmske priče je Aleksandar koji dolazi iz Brisela u Beograd, a onda u našoj prestonici prolazi kroz pakao i doživljava nervni slom. Glavnu ulogu u ovoj „crno-beloj psihodeličnoj pank drami“ tumači STRIKE (koji je zajedno sa Marinom Radmilac i autor scenarija), a značajnu epizodu ima Deni Lavan (Denis Lavant), kultni francuski glumac poznat po saradnjama sa Leosom Karaksom, Harmonijem Korinom i Kler Deni.

Who The Fuck Are You
Who The Fuck Are Youfoto: Promo

Marina Radmilac objašnjava: „Gledaoce očekuje rolerkoster emocija i stanja kroz koje prolazi glavni junak. Glasan, vizuelno upečatljiv film, s puno muzike. Tu je i Deni Lavan kao ludi psihijatar anarhista. Ako se budete u toku filma pitali WTF?, na pravom ste putu da razumete njegovu suštinu i ono što smo želeli da postignemo.“

Vladimir Gvojić i Dominika Valo u filmu A.S. 25
Vladimir Gvojić i Dominika Valo u filmu A.S. 25foto: Promo

Mlada rediteljka Milena Grujić prikazaće svoj diplomski film „A.S. (25)“ u Domu omladine Beograda, i to isto 28. novembra od 19:30. Priča filma prati Saleta koji zajedno sa svojim ortakom Andrejem jedne večeri pljačka menjačnicu. Međutim, akcija polazi po zlu i oni spletom okolnosti završavaju u stanu studentkinje Olge koja postaje njihov talac. Glavnu ulogu tumači Vladimir Gvojić, a partneri su mu Nikola Šurbanović i poljska glumica Dominika Valo. Film „A.S. (25)“ možete pogledati u još dva termina: 29. novembra (Dvorana Kulturnog centra, u 14 časova) i 30. novembra (Kinoteka u Uzun Mirkovoj, u 17 časova).

Vladimir Gvojić u filmu A.S. 25
Vladimir Gvojić u filmu A.S. 25foto: Promo

Milena Grujić objašnjava šta publike treba da očekuje od njenog debija: „To je film pun žara mlade ekipe, melodrama sa elementima trilera kojom sam želela da ispitam predrasude o marginalcima i ispričam priču o jednom usamljenom mladom čoveku. Usput sa, uz pomoć dokumentarnih snimaka inkorporiranih u žanrovski narativ, izražila i svoj doživljaj današnjeg Beograda.“ „Moj jutarnji smeh“ se prikazuje u okviru „Glavnog takmičarskog programa“, dok će druga dva filma biti prikazana kao deo „Specijalnih projekcija“.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.