Deset domaćih filmova sa najboljom filmskom muzikom
Foto: Youtube/Otpisani

film

Deset domaćih filmova sa najboljom filmskom muzikom

Filmovi nakon kojih smo iz bioskopa izlazili raspevani, ili bismo tužno zviždukali njihovu tematsku melodiju, ostali su da traju u velikoj meri zahvaljujući svojoj filmskoj muzici, a jugoslovenska filmska muzika stoji rame uz rame sa najvećim svetskim kinematografijama iako je ostvarena u daleko skromnijim uslovima

Objavljeno: 16:58h

Kada govorimo o filmskoj muzici, ne treba pobrkati soundtrack - pesme koje su već postojale nevezano za film, pa su ubačene u film kao zvučna pokrivalica za određene scene, i originalnu filmsku muziku koja je snimljena za potrebe filma. Originalna filmska muzika najčešće je instrumental, mada može biti i song napisan za potrebe filma, ili niz songova ako je u pitanju muzički film - mjuzikl.

Jedan izuzetak od ovog pravila nalazi se na desetom mestu ove liste.

10. Prekobrojna (1962) - Jutros mi je ruža procvetala (tekst Dragiša Nedović, muzika Petar Tanasijević)

Pesma je nastala 1959 za potrebe Radio Beograda, gde ju je otpevala i snimila Milica Popović. Ipak, pravu popularnost ova pesma je stekla tri godine kasnije kada ju je u filmu Prekobrojna režisera Branka Bauera otpevala Milena Dravić. Pošto je nemoguće na internetu naći insert u kojem Milena Dravić peva ovu pesmu, prenosimo verziju Milice Popović.

9. Čudotvorni mač (1950) originalna filmska muzika Krešimira Baranovića

Pod vidnim uticajem Jakova Gotovca i Aleksandra Borodina, Krešimir Baranović je stvorio prelepi operetski mjuzikl koji ostaje upamćen kao jedan od najlepših primera filmske muzike u jugoslovenskom filmu, nastao na njegovim ranim koracima.

8. Partizanska eskadrila (1979) originalna filmska muzika Bojana Adamiča

Film Partizanska eskadrila režisera Hajrudina Krvavca, iako je bio hit u trenutku kada se pojavio, možda i nije u vrhovima domaće kinematografije. Ali orginalna filmska muzika Bojana Adamiča snimljena za ovaj film staje rame uz rame sa ostvarenjima Johna Williamsa.

7. Grlom u jagode (1975) - originalna muzika Zorana Simjanovića

Kada je u pitanju Zoran Simjanović, verovatno najznačajniji srpski i jugoslovenski kompozitor filmske muzike čiji opus se proteže od 1950 do danas, nezahvalno je izdvojiti bilo koje ostvarenje. Ipak, postoje neka od njih koja su postala toliko ikonična (ako se tako nešto može reći za zvučno umetničko delo) da je nemoguće ne staviti ih ispred ostalih. Takav je slučaj sa muzikom za špicu TV serije Grlom u jagode. Ova tema postala je jedinica za meru nostalgije.

6. Nema malih bogova (1961) - originalna filmska muzika Darka Kraljića

Verovatno najznačajniji srpski stvaralac pop i šlager muzike, Darko Kraljić (1920-1998), ostaće upamćen i po veoma značajnom opusu filmske muzike, nastalom od 1960 do 1985, uglavnom muzičkim komedijama nastalim po uzoru na italijanske mjuzikle tog vremena (Ljubav i moda, Nema malih bogova, Zvižduk u osam, Zajednički stan, i drugi). Dok su na festivalskim binama njegove pesme izvodile najveće jugoslovenske zvezde poput Đorđa Marjanovića, Josipe Lisac, Slađane Milošević i mnogih drugih, na filmskom platnu to je najčešće radio Vlastimir Đuza Stojiljković.

5. Šest dana juna (1985) originalna filmska muzika Vlade Divljana

Ovaj film Dinka Tucakovića obeležila je grupa Idoli, što muzikom Vlade Divljana, koji je pored ovog filma ostvario i značajan opus filmske muzike sa ukupno petnaest ostvarenja, što glavnom ulogom koju tumači Nebojša Krstić, u današnje vreme poznatiji po nekim drugačijim aktivnostima. Zanimljivo je da je narodna pesma koju je za potrebe ovog filma napisao Vlada Divljan, "Moja si, moja", koju u filmu izvodi Jahija Gračanlić, postala ozbiljan hit kod narodnjačke publike.

4. Specijalno vaspitanje (1977) - originalna filmska muzika Zorana Simjanovića

Još jedna od mnogobrojnih filmskih tema Zorana Simjanovića koje zaslužuju da se nađu na ovoj listi, odiše njegovom trejdmark melanholijom iako je dominantno durska kompozicija i savršeno se uklapa u jezivi milje jednog od najboljih domaćih filmova, "Specijalno vaspitanje" Gorana Markovića, i štaviše deluje kao preteča muzike Anđela Badalamentija za TV seriju Twin Peaks.

3. Petrijin venac (1980) - originalna filmska muzika Zorana Simjanovića

Jednu od najlepših violinskih tema srpske filmske i narodne muzike napisao je Zoran Simjanović a odsvirao najveći srpski narodni violinista Aleksandar Aca Šišić, dugogodišnji vođa Narodnog orkestra Radio Beograda. Primetan je uticaj drugog velikana narodne muzike, Vlastimira Pavlovića Carevca i njegove kompozicije Svilen konac.

2. Ljubav i moda (1960) - originalna filmska muzika Darka Kraljića

Najlepši mjuzikl srpske i jugoslovenske kinematografije, sa nizom songova koje su stekle popularnost i zasebni život van bioskopa, poput naslovne numere "Ljubav i moda" i "Devojko mala" u izvođenju Vlastimira Đuze Stojiljkovića, "Jedna mala dama" i "Ljubav ili šala" u izvođenju Gabi Novak, a naročitu boju i raskoš interpretacijama daje učešće tada najboljeg svetskog vokalnog jazz sastava, kvarteta Predraga Ivanovića.

1. Otpisani (1974) - originalna muzika Milivoja Miće Markovića

Kada je u pitanju domaća filmska muzika, i laici i stručna javnost lako bi se složili da je najbolja muzika u istoriji jugoslevoneske kinematografije muzika Milivoja Miće Markovića za TV seriju Otpisani i film Povratak otpisanih, u izvedbi jednog od najboljih svetskih džez orkestara - Big Benda Radio televizije Beograd. Mića Marković ovom temom stao je rame uz rame sa velikanima jazz filmske muzike kao što su Henri Mancini, Lalo Schifrin ili Esquivel, a moguće je da ih je i nadmašio.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.