Podrška Filmskog centra Crne Gore za projekte novih srpskih filmova
Foto: Promo

filmska produkcija

Podrška Filmskog centra Crne Gore za projekte novih srpskih filmova

Crna Gora ulaže 240 hiljada evra u koprodukcije na filmovima koji su većim delom u produkciji filmskih kuća iz Srbije

Objavljeno: 17.10.2019. 11:02h
  • 14

Filmski centar Crne Gore podržaće sedam projekata u kategoriji manjinskih koprodukcija u iznosu od 240 hiljada evra. Pet od sedam projekata su većinske srpske koprodukcije. To je rezultat odluke Saveta, na predlog stručnih konsultanata Varje Đukić, glumice, Gojka Berkuljana, reditelja i Stefana Boškovića, scenariste.

Na osnovu Odluke podržani su sledeći projekti: Smrt djevojčice sa žigicama (Goran Kulenović, Hrvatska), Goli Otok – Ostrvo na dnu (Miloš Radivojević, Srbija), Prvi maj (Mladen Đorđević, Srbija), Čuvari formule (Dragan Bjelogrlić, Srbija), Sestra (Dina Duma, S. Makedonija), Majka Mara (Mirjana Karanović, Srbija), Dosije Labudović (Mila Turajlić, Srbija). Svi ovi projekti nastaju i uz inicijalnu podršku Filmskog centra Srbije (FCS).

Na osnovu ove odluke projekat Goli otok – ostrvo na dnu može da računa na podršku Filmskog centra Crne Gore u iznosu od 38 hiljada evra, projektima Prvi maj i Čuvari formule sleduje podrška od po 35 hiljada, dok su projekti Majka Mara i Dosije Labudović dobili 30, odnosno, 25 hiljada evra.

 

Stručni konsultanti su tom prilikom istakli da projekat Goli otok – Ostrvo na dnu reditelja Miloša Radivojevića „donosi novi ugao gledanja na brutalne golootočke represije. S veoma autentičnom i snažnom rediteljskom vizijom autor pomera perspektivu iz koje posmatramo brojne transformacije likova, njihovu borbu i posledice koje neminovno objašnjavaju našu sadašnjost”.

Projekat Prvi maj reditelja Mladena Đorđevića, „propituje mogućnosti ljudskih potencijala i potrebu za pobunom. Suprostavljene grupe su začaurene u tranzicionom okviru iz socijalističkog u kapitalističko društvo i odbačeni, snagu pronalaze u begu od nepravde. Veštim scenarističkim mehanizmima, autor transformiše karaktere kroz suptilne postupke likova koji variraju između realizma i fantastike”.

Čuvari formule reditelja Dragana Bjelogrlića, je, navodi se u obrazloženju, „triler smešten u ambijentu pretnje nuklearnog rata. U pitanju je snažna psihološka drama prožeta konstantnom tenzijom koju proizvodi klaustrofobija prostora i likova. Celi scenario je koncipiran po principu sudara: sudara ambicije i etike, emocije i racije, pokretača i opstanka. Iz niza narativnih i metafizičkih okršaja delo donosi optimističan stav dobra nad zlom”.

Projekat Majka Mara rediteljke Mirjane Karanović „ukazuje na generacijski jaz, nepoznavanje i nerazumevanje među najbližima. Scenario je koncipiran kao konstantan pad junakinje, koja mora udariti o dno, da bi nastupilo buđenje i ponovni uspon. Opis današnjice iz ugla uspešne žene otvara mnoga pitanja s kojima se svakodnevno suočavamo, i kroz jasan koncept Majka Mara svedoči o bezočnosti savremenog društva”.

Projekat dugometražnog dokumentarnog filma Dosije Labudović rediteljke Mile Turajlić je, stoji u saopštenju, „posvećen Titovom kamermanu i heroju Alžira, i otkriva pozadinsku priču o burnim događajima od pre pola veka kroz iskustvo čoveka koji ih je snimao. Dosije Labudović je priča koja nas vodi „iza scene“ gde prisustvujemo značaju filmskih slika i njihovoj moći da preispituju, menjaju društvo i stvaraju pravedniji ljudski poredak”

Bonus video:

Espreso Live Session #6: Glib


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media