TU SU, SAMO ŠTO NISU... Novi srpski celovečernji igrani filmovi #1
Scena iz filma Mrak, Foto: Kiril Prodanov i Yana Lozeva

krčka se

TU SU, SAMO ŠTO NISU... Novi srpski celovečernji igrani filmovi #1

Stižu u bliskoj budućnosti a trenutno su u fazi postprodukcije

Objavljeno:

Mereno na uzorku 2018. godine srpskom filmu se u kvalitativnom smislu, reklo bi se, prilično dobro piše, te u skladu s tim, a imajući pritom u vidu zdravorazumsku potrebu mnogih da se na na vreme spreme za darove koji im tek sleduju, ovom prilikom vam skrećemo pažnju na nekoliko, sva je prilika, i zanimljivih i dobrih srpskih celovečernjih igranih filmova koji će nam stići u bliskoj budućnosti a koji su trenutno u fazi postprodukcije. Nastanak svih filmova koji će biti pomenuti u ovom diptih-tekstu podržao je Filmski centar Srbije (FCS).

Mrak (Dušan Milić)

Šta: Radnja psiho-horora Mrak se dešava u vreme „martovskog pogroma“ na Kosovu i Metohiji nakon Uskrsa 2004. godine. Obrađuje temu života u stalnom strahu srpske devojčice Milice koja, nakon što su joj otac i ujak nestali, ostaje sama sa majkom i dedom u sablasnoj kući Porodicu čuvaju prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog KFOR-a čija prekomanda, ipak, menja sve…

Ko: U filmu se, osim Slavka Štimca, Danice Ćurčić i malene debitantkinje Mione Ilov, pojavljuju i Nikola Rakočević, makedonski glumac Kole Angelovski, Slaviša Čurović i bosanska glumica Slađana Bukejlović. Tu je i Flavio Parenti, italijanski glumac zapažene umetničke biografije, koji u srpskom Mraku tumači italijanskog vojnika KFOR-a Mauricija. Direktor fotografije je Kiril Prodanov, scenograf Mile Jeremić, dizajner zvuka Kristian Eidnes Andersen (čest saradnik Larsa von Triera i Nicolasa Windinga Refna), muziku će komoponovati Stefano Bellon, dok će film montirati Janis Halkiadakis. Film nastaje kao koprodukcija Srbije, Danske, Bugarske, Grčke i Italije. Dupšan Milić je scenarista i reditelj filmova Jagoda u supermarkertu, Guča i Travelator, kao i serija Folk i Sumnjiva lica.

Scena iz filma Otac
Scena iz filma Otac foto: Maja Medić

Otac (Srdan Golubović)

Šta: Otac je, kažu autori i producenti, filmsko ostvarenje koje opisuje tragediju i ličnu borbu jednog čoveka kome su zbog siromaštva oduzeli decu. Radnja filma opisuje poniženog i emotivno uništenog čoveka koji započinje svoje putovanje, hodajući od sela na jugu Srbije do prestonice, sa kraja na kraj zemlje. Očajan, ali dostojanstven želi da pokaže da mu je stalo. Kroz svoje burno putešestvije, od gubitnika, odbačenog i poniženog čoveka –on postaje heroj.

Ko: Oca u filmu tumači Goran Bogdan, dok su uloge dece poverene Ajli Šantić i Muharemu Hamziću, koji su prvi put na filmu, nakon što su prošli kasting u kome je učestvovalo više od 250 dece. Ostale uloge tumače Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Vahid Džanković, Jovo Maksić, Nikola Rakočević, Milan Marić i Ljubomir Bandović. Scenario za film potpisuju Srdan Golubović i Ognjen Sviličić, a film se radi u koprodukciji šest zemalja: Srbije, Francuske, Nemačke, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Uz Ognjena Sviličića, Srdan Golubović je i autor scenarija za ovaj film. Direktor fotografije je Aleksandar Ilić, Golubovićev saradnik i u slučajevima ranijih Golubovićevih dugometražnih filmova. Kompozitor muzike je Mario Šnajder. Scenograf je Goran Joksimović, a kostimografkinja Ljliljana Petrović.

Scena iz filma Strahinja
Scena iz filma Strahinja foto: Aleksandrija Ajduković

Strahinja (Stefan Arsenijević)

Šta: Film predstavlja savremenu adaptaciju tradicionalne srednjevekovne srpske pesme Banović Strahinja. Ovaj Strahinja je vredni, sportu predan i impulsivan mladi čovek iz Malija. Pre tri godine, kada je otpočela migrantska kriza, on sa svojom suprugom Ababuo uspeva da dođe u Nemačku, ali ih ipak vraćaju u Beograd. Srbija možda nije Nemačka, ali je pristojna zemlja gde on može da se skrasi i otpočne novi život. Počinje da igra za lokalni fudbalski klub, volontira za Crveni krst, sve mu ide u korist… Zahvaljujući uloženom trudu, on je ubeđen da će im biti odobren azil. Ali proces je dug, veoma dug…

Ko: Stefan Arsenijević režira film, po scenariju koji je napisao sa Bojanom Vuletićem i Nikolom Dukrejom. Direktorka fotografije je Jelena Stanković, a montažerka Vanja Kovačević. Scenografkinja je Zorana Petrov, a kostimografkinja Carine Rando De Felice, dok je za šminku zadužena Sophie Garlinskas. Uloge tumače: Ibrahim Koma, Nancy Mensah-Offei. Maxim Khalil, Rami Farah, Nebojša Dugalić, Slaviša Čurović, Strahinja Blažić, Jelena Mihajlović, Radovan Miljanić, Vladimir Grbić. Film je koprodukcija Srbije, Francuske, Luksemburga i Bugarske. Stefan Arsenijević je i autor višestruko nagrađivanog kratkog filma (A)Torzija (2003) i dugometražnog igranog filma Ljubav i drugi zločini (2008), premijerno prikazanog u zvaničnom programu Berlinskog filmskog festivala te godine.

BONUS VIDEO: DANIEL KOVAČ: Ko ima zanat, taj ima čemu da se nada (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Zoran Janković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.