DECA BOGOVA: Projekat novog filma Filipa Kovačevića na Evropskom žanrovskom forumu
Najavni foto filma, Foto: FCS promo

srpski film

DECA BOGOVA: Projekat novog filma Filipa Kovačevića na Evropskom žanrovskom forumu

Filip Kovačević je pre par godina skrenuo pažnju na sebe osobenim spojem misterije i paranoidnog trilera u prvencu "Inkarnacija"

Objavljeno:

Radionica Producer’s Lab inicijative Evropski žanrovski forum (European Genre Forum – EGF 2019) počeće danas (u četvrtak), 4. jula u Zagrebu, a za učešće je odabrano samo osam projekata žanrovskih naglašenijih filmova mlađih autora, među kojima je i projekat srpskog filma Deca Bogova (Children of the Gods) u režiji Filipa Kovačevića. Osim njega, na Evropskom žanrovskom forumu ove godine učestvuju i projekti iz Hrvatske, Francuske, Poljske, Velike Britanije, Kipra, Irske i Švajcarske.

Glavni cilj ovog međunarodnog programa je povezivanje mladih i nadolazećih filmskih talenata, u svrhu razvoja karijere budućih evropskih imena u žanrovskoj filmskoj industriji i to kroz stručne radionice za usavršavanje, panele mentorstva i pičinga.

Program foruma podeljen je na dve celine: Producer's Lab koji se odigrava tokom Fantastic Zagreb Film Festivala od 4. do 7. jula i Packaging Lab koji se održava u sklopu Filmskog festivala 'Black Nights' u Tallinu u poslednjoj sedmici novembra 2019. godine.

Deca Bogova - kadar
Deca Bogova - kadar foto: FCS promo

Film Deca Bogova je naučno - fantastični avanturistički triler koji priča priču o buntovnom mladom lovcu koji, pokrenut željom da spase brata od žrtvovanja Bogovima, iz svoje primitivne sredine kreće na put u nepoznato, na kojem doživljava transformaciju i vraća se sa spoznajom koja će promeniti svetonazor i doneti neočekivano spasenje zajednici iz koje je krenuo.

Priča ovog filma, iako mitološki postavljena, lako i veoma jasno korespondira sa slikom današnjeg sveta, donoseći uvek aktuelne motive odnosa manje i više razvijenih zajednica, razvoja kao takvog, odnosa zajednice i pojedinca, kreiranja i verovanja autoritetima, odluka o sopstvenoj sudbini, idealizacije drugog i dalekog, ali i, šire posmatrano - pitanja vremena, prolaznosti i cikličnosti istorije. Iz ovog razloga, slojevi ove priče lako mogu biti bliski gledaocu kako sa ovih prostora, tako i iz bilo kog dela sveta.

Filip Kovačević
Filip Kovačević foto: FCS promo

Komisija Filmskog centra Srbije u kategoriji stimulacije razvoja scenarija u svom obrazloženju istakla je sledeće:

„Izuzetno ambiciozno koncipiran projekat mladog autora, koji je već dokazao da zna i može da snimi naučno-fantastični film bez budžeta, sa uverenjem da će uz dodatnu podršku ostvariti i mnogo veće domete. Primer produkcije filma Ederlezi Rising je dodatan indikator da se umećem i entuzijazmom srpskih filmskih radnika, i bez velikih budžeta mogu stvarati vizuelno spektakularna dela, a temeljan i u eksplikaciji prezentovan plan daljeg rada na „Deci Bogova” uverava da autor itekako zna šta i kakoda radi na daljem razvoju kako scenarija, ali i čitave produkcije uključivanjem internacionalnih saradnika i producenata. Smešten u postapokaliptičnu budućnost i u young adult podžanr, koji je izuzetno popularan u prethodnim godinama na globalnom nivou, ovaj projekat ima potencijal da direktno korespondira sa publikom daleko van granica naše zemlje, oneobičavajući žanrovske obrasce lokalnim šmekom i originalnošću.”

Film će producirati mlada producentkinja Marija Lero (koja je radila i sarađivala na filmovima Belgrade Escape, Kriza scesti, Igla ispod praga, Samo devojčice plaču..., te seriji Vere i zavere),, a scenario za film je napisao Danijel Šejfer (J. Daniel Shaffer), mladi pisac iz Los Anđelesa čiji rad se fokusira na originalne pristupe u mešanju žanrova. Napisao je Invasion za REEL FX i reditelja Breda Pejtona, dok su njegovi projekti dobijali brojne nagrade, među kojima se ističe uspeh njegovog scenarija Breyton Avenue koji je 2011. godine uvršten u poznatu Crnu listu (BLACKLIST). Ovo prestižno takmičenje svake godine objavi 50 najboljih neproduciranih scenarija u Holivudu, od kojih veliki broj bude i ekranizovan. Konkretno, 2011. godine je na prvom mestu bio biografski film o Alanu Tjuringu, Imitation Game, a na listi se između ostalih našao i Django Unchained Kventina Tarantina.

Filip Kovačević je pre par godina skrenuo pažnju na sebe osobenim spojem misterije i paranoidnog trilera u celovečernjem igranom prvencu mu – filmu Inkarnacija, koji je imao zapažen pohod po festivalima mahom žanrovski naglašenijeg filma širom planete.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #6: Glib (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.