TREĆI BEOGRADSKI KONTRAPUNKT: O umetnosti u vremenima kriza i ratova
Muharem Bazdulj, jedan od učesnika, Foto: Nebojša Mandić

najava

TREĆI BEOGRADSKI KONTRAPUNKT: O umetnosti u vremenima kriza i ratova

18. juna u Jugoslovenskoj kinoteci

Objavljeno: 11:06h

Pisci Habib Ahmadzade (Iran), Muharem Bazdulj (Srbija), Slobodan Despot (Švajcarska), Džang Đićing (Kina), German Sadulajev (Rusija), učesnici su trećeg "Beogradskog kontrapunkta" koji će biti održan 18. juna u Jugoslovenskoj kinoteci.

Oni će, s moderatorima skupa, ministrom kulture i informisanja Vladanom Vukosavljevićem i rediteljem Emirom Kusturicom, razgovarati o temi "Umetnost u vremenima krize i ratova: Pogled iz današnjice".

Učesnici "Kontrapunkta" će razmatrati kakva je razlika između umetnika kao stvaraoca i kao građanina u situaciji ratova i kriza, koliko ona određuje njegovo delovanje, kakva je odgovornost umetnika u takvim okolnostima, koliko i na koji način umetnost može pomoći boljem razumevanju i tumačenju ratnih i kriznih situacija i odnosa, kao i čoveka i ljudskog društva kroz njihovu prizmu, može li se, zaista, "pevati posle Aušvica" ili je "pevanje" tada upravo i najpotrebnije.

Habib Ahmadzade (1964) jedan je od vodećih iranskih proznih pisaca, reditelj i scenarista igranih i dokumentarnih filmova, profesor Univerziteta umetnosti u Teheranu, učesnik iransko-iračkog rata, koji je bitno obeležava njegovo delo. Na srpski je preveden njegov roman "Partija šaha s Mašinom Sudnjeg dana“.

Slobodan Despot (1967) je prozni pisac, izdavač, publicista, prevodilac i fotograf i urednik u švajcarskoj izdavačkoj kući "L'Age d'Homme“, za koju je na francuski preveo dela Dobrice Ćosića, Miloša Crnjanskog, Mome Kapora i drugih autora.

Džang Đićijang (1962) je kineski dramski pisac, rukovodilac Udruženja dramskih pisaca Šandonga, predsednik Akademije umetnosti, direktor Dramskog studija, mentor na Univerizitetu umetnosti provincije Šandong.

German Sadulajev (1973) jedan je od vodećih ruskih proznih pisaca srednje generacije i društveni analitičar, veoma aktivan učesnik društvenog i kulturnog života u Rusiji, dobitnik većeg broja nacionalnih i međunarodnih priznanja, a na srpski su mu prevedene dve knjige "Ja, Čečen" i "Bič Božji".

Muharem Bazdulj (1977), prozni pisac, pesnik, prevodilac, novinar i publicista, objavio je osam romana, pet knjiga pripovedaka, tri knjige kolumni, dve knjige eseja i jednu knjigu poezije.

Ministar kulture Vukosavljević će biti jedan od učesnika
Ministar kulture Vukosavljević će biti jedan od učesnika foto: Beta / Milan Obradović

"Beogradski kontrapunkt", u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao pokretača i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka kao realizatora, međunarodni je skup čiji je cilj da okupi umetnike i mislioce iz različitih delova sveta koji svojim radom značajno doprinose razumevanju savremenih svetskih tokova, odnosno situacije u kojoj se čovek danas nalazi.

To je prilika za razgovor o pitanjima koja se tiču zajedničkih iskustava, a na koje se, sa raznih ličnih i geokulturnih tačaka, mogu pružiti različiti odgovori.

S druge strane, te razlike se mogu, kako ističu organizatori, uskladiti u jedan široko zasnovan pogled, kao u muzičkom kontrapunktu.

"Beogradski kontrapunkt" je zamišljen da bude pokazni primer uverenja da je čovek biće razgovora i da u razgovoru svako može da potvrdi svoju istinu, a da ne odbaci istinu drugog.

Prvi put je održan 2017. godine, kada su o temi "Šta književnost može da učini u današnjem vremenu?" razgovarali Peter Handke, Frederik Begbede, Zahar Prilepin, Ju Hua i Milovan Danojlić.

Prošle godine tema Kontarpunkta bila je "Šta sa globalizacijom u kulturi?", a učestvovali su Džang Kangkang, Jurij Poljakov, Gunar Kvaran, Fransisko Lopez Sača, Dejvid Homel i Vladimir Pištalo.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #5: Ana Ćurčin (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.