DRAGANU VELIKIĆU nagrada za književnost VILENICA za životno delo
Dragan Velikić, Foto: Beta / Milan Obradović

evropsko priznanje

DRAGANU VELIKIĆU nagrada za književnost VILENICA za životno delo

Među dosadašnjim dobitnicima su Peter Handke, Milan Kundera, Fulvio Tomica, Peter Esterhazi...

Objavljeno:

Evropska nagrada za književnost „Vilenica“, koju od 1986. godine dodeljuje Društvo slovenačkih pisaca, ove godine je dodeljena srpskom piscu Draganu Velikiću. Međunarodni žiri od jedanaest članova većinom glasova je nagradio Velikića za životno delo. Nagrada će biti dodeljena 11. septembra u Vilenici.

Među dosadašnjim dobitnicima su Peter Handke, Milan Kundera, Fulvio Tomica, Peter Esterhazi, Zbignjev Herbert, Jan Skacel, Klaudio Magris, Adam Zagajevski, Peter Nadaš, a od srpskih pisaca bili su nagrađeni David Albahari i Mija Pavlović.

U obrazloženju žiri navodi da nas „proza Dragana Velikića vodi u najdublje tajne ambisa istorijske stvarnosti i kolektivnog sećanja. Velikić je pisac gorkog humora, koji razotkriva neljudski oblik jednoumlja. Njegovi protagonisti žive među neraspakovanim koferima, jednom nogom uvek na odlasku, neprekidno u potrazi za čvrstom tačkom, gde bi mogli da odahnu, i da se tako obnovljeni upute u pravom smeru. Romani Dragana Velikića čitaocu nude izuzetan estetski doživljaj, prefinjenu virtuoznost jezika i vrhunsku umetničku artikulaciju“.

„Nagradu, pre svega, čine laureati. A među trideset troje pisca, kojima je do sada dodeljena nagrada ’Vilenica’, nema nijednog koji ne predstavlja sam vrh evropske proze i poezije. I zato ovu nagradu doživljavam kao veliku čast“, rekao je Velikić.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #5: Ana Ćurčin (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.