MAŠA ŠAROVIĆ U KANU: Najbolja projekcija nekog mog filma kojoj sam prisustvovala
Maša Šarović, Foto: FCS promo

REDITELJKA ZA ESPRESO

MAŠA ŠAROVIĆ U KANU: Najbolja projekcija nekog mog filma kojoj sam prisustvovala

Njeno desetominutno ostvarenje „U tvojim rukama“ deo je projekta Southeast European Factory

Objavljeno:

Čuveni Kanski filmski festival, 72. po redu, u punom je zamahu. Među prikazanim filmovima je i jedan koji potpisuje mlada srpska autorka Maša Šarović. Njeno desetominutno ostvarenje „U tvojim rukama“ deo je projekta Southeast European Factory (SEE Factory), a svetsku premijeru je imalo na otvaranju 51. izdanja kanskog programa „15 dana autora“ (Quinzaine).

Omnibus SEE Factory producirao je Sarajevo film festival (Obala Art Centar), prema konceptu La Factory koji potpisuju Dominik Velinski i „15 dana autora“: pet autora iz sveta i pet autora iz regiona zajedno je radilo na pet kratkih desetominutnih filmova. Maša Šarović je zajedno sa Šeron Ejndželhart iz Izraela režirala film u kome glume Lidija Kordić, Mediha Musliović i Vahida Ljubunčić, a u čijem fokusu je odnos majke i ćerke.

Scena iz filma
Scena iz filma foto: FCS promo

Maša Šarović nam je iz Kana javila svoje utiske sa premijere: „Bioskop je bio pun, krcat! Projekcija je bila izvanredna, najbolja projekcija nekog mog filma kojoj sam prisustvovala. Ton, slika... Sve je bilo savršeno. Nakon što je prikazano svih pet filmova, nas desetoro reditelja se popelo na scenu. Odgovarali smo na pitanja publike. Objasnili smo ima kako funkcioniše ko-režija, da li je bilo teško snimati u državi iz koje nismo poreklom, kako samo se izborili sa kratkim rokovima...“

Rad na filmovima okupio je pet autorskih parova – pet autora iz regije i pet autora iz sveta. Pored pomenutog „U tvojim rukama“, prikazani su filmovi: „Paket“ (čiji su autori Dušan Kasalica i Teodora Ana Mihai, „Crvena mrlja (Urška Đukić i Gabriel Tzafka), „Znak“ (Eleonora Veninovai Jona Rozenkier) i „Pljuni“ (Neven Samardžić i Karolina Markovic).

„Ko-režija je u ovoj situaciji bila poseban podvig, pošto se Šeron i ja nismo slagale u nekim bitnim trenucima“, objašnjava Maša Šarović. „Bez obzira na nesuglasice, veoma sam zadovoljna konačnim rezultatom. Film ispao super, zaista. Kompromis je u teoriji divna ideja, ali sam tokom nastanka filma ipak insistirala da bude onako kako mislim da treba kad god sam verovala da je nešto problematično. Publika je veoma pozitivno reagovala na film, što mi je veoma drago i što me je uverilo da sam bila u pravu.“

Maša Šarović, rođena je 1993. godine u Subotici u Srbiji. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu gde je studirala na Odseku za filmsku i televizijsku režiju. Snimila je kratke filmove „Grad“ (2016) i „Najduži dani leta“ (2017). Trenutno pohađa diplomske studije režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

SEE Factory je na ovom projekte udružio snage sa Sarajevo film festivalom, Filmskim centrom Srbije, Makedonskom agencijom za film, Filmskim centrom Slovenije i Filmskim centrom Crne Gore. Desetoro mladih autora je dobilo priliku da predstave svoj prvi dugometražni filmski projekt učesnicima Kanskog fesitvala i Marketa: kupcima, agentima, predstavnicima medija i distributerima.

Kanski festival je počeo 14, a završava se 25. maja.

BONUS VIDEO: ANA ĆURČIN: Živimo u vremenu gde se ljudi osećaju sami (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Đorđe Bajić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.