SRPSKI DOKUMENTARCI NA BELDOCSU: Šest filmova u domaćem takmičarskom programu
Scena iz filma "Na crnoj listi", Foto: Beldocs promo

najava

SRPSKI DOKUMENTARCI NA BELDOCSU: Šest filmova u domaćem takmičarskom programu

Autori ovih dela hrabro ispituju svet oko sebe, bilo da dokumentuju život mladih u jednoj beogradskoj opšitni, analiziraju značenje građevinskih simbola nekadašnje Jugoslavije ili se bore za prava ugnjetavanih

Objavljeno:

Domaći takmičarski program 12. međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koji će se održati od 8. do 15. Maja, okuplja šest filmova raznolikih tematika, među kojima će se naći četiri svetske i dve srpske premijere.

Savremeni srpski dokumentarizam obiluje originalnim naslovima i stilski različitim, ali podjednako izazovnim ostvarenjima. Autori ovih dela hrabro ispituju svet oko sebe, bilo da dokumentuju život mladih u jednoj beogradskoj opšitni, analiziraju značenje građevinskih simbola nekadašnje Jugoslavije ili se bore za prava ugnjetavanih, kako u Srbiji, tako i širom sveta.

U filmu “Taurunum Boy” Jelena Maksimović i Dušan Grubin prate zemunskog tinejdžera i njegovo okruženje tokom letnjeg raspusta, s prelaska iz osnovne u srednju školu, dajući kroki današnje omladine bez jasnog cilja i ideje šta žele od svog života.

Taurunum Boj
Taurunum Boj foto: FCS promo

Film “Centar” Ivana Markovića je poetski dokumentarac o Centru “Sava” u Beogradu, jednoj od kapitalnih građevina bivše SFRJ kojom je manifestovana političko-društvena ideja socijalističkog poretka posvećena balansiranju između istoka i zapada. Reditelj, bez dijaloga, prikazuje zaostavštinu jednog vremena sa svim problemima njenog daljeg opstanka.

“To sam što jesam - Gipsy Mafia” Andrijane Stojković je delo koje obrađuje istoimeni hip-hop bend i njihove živote. To je slika života dva brata, Roma iz Srbije koji rade u Nemačkoj, koji u svojim pesmama kritikuju rasizam, segregaciju Roma i neoliberalni kapitalizam.

“Deca proleća” Dušana Solomuna proučava pitanje sirijskih izbeglica u Nemačkoj, onih ljudi koji su pre nekoliko godina prolazili tragičnu odiseju, nadajući se boljem životu na zapadu, lišenom bombi, stradanja i patnji koje su preplavile njihovu domovinu.

“Na crnoj listi”, film Sare Marković i Nikole Dragovića, je dokumentarac o pripadnicima Falun Gonga (Falun Dafe) u Srbiji i njihovom progonu i hapšenju u Beogradu 2014. godine tokom ekonomskog samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, oslikavajući ono što se dešava kada se finansijski interesi stave ispred ljudskih prava.

Konačno, tu je i biografski film o našem poznatom bendu “Električni orgazam za ljude budućnosti”, u režiji Marije Vukić, delo koje oslikava značaj jednog od najpopularnijih i najdugovečnijig rok bendova na prostoru bivše Jugoslavije, koji je posvećen idejama rokenrol kulture podjednako kao i u vreme kada je formiran.

O nagradama u domaćem takmičarksom programu 12. Beldocsa odlučivaće tročlani žiri u sastavu: slovenačka filmska rediteljka Varja Močnik, publicista, književnik i dobitnik NIN-ove nagrade Svetislav Basara i Manuel Mozos, filmski reditelj iz Lisabona.

Pokrovitelj nagradnog fonda je Filmski centar Srbije.

BONUS VIDEO: DEJAN ILIJIĆ: Mogu da vidim sebe kao rok muzičara, klasičara i džezera (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.