UFUS: Nagrade za životno delo ZDRAVKU ŠOTRI i DUŠANU KOVAČEVIĆU
Dušan Kovačević, Foto: Zorana Jevtić

PRIZNANJE ZA LEGENDE

UFUS: Nagrade za životno delo ZDRAVKU ŠOTRI i DUŠANU KOVAČEVIĆU

Godišnja nagrada za filmsko stvaralaštvo pripala je Milošu Avramoviću za režiju filma „Južni vetar“ i Milošu Kodemu za snimateljski rad u filmu „Zaspanka za vojnike“

Objavljeno: 18.12.2018. 13:51h
  • 3

Udruženje filmskih umetnika Srbije (UFUS) dodelilo je nagrade za životno delo reditelju i scenaristi Zdravku Šotri i scenaristi i reditelju Dušanu Kovačeviću.

Zdravko Šotra (Kožice, Stolac, 1933), kako je istakao UFUS, jedan je od najplodnijih filmskih i televizijskih stvaralaca, sa tematski i žanrovski izuzetno razuđenim i bogatim filmskim opusom. Najistaknutije mesto u njegovom opusu pripada filmovima: „Osvajanje slobode“, „Braća po materi“, „Idemo dalje“, „Boj na Kosovu“, „Igmanski marš“, „Više od igre“, „Držanje za vazduh“, „Lajanje na zvezde“, „Zona Zamfirova“, Ivkova slava“…

Filmsko delo akademika Dušana Kovačevića (Mrđanovac kod Šapca, 1948) pripada temeljnim vrednostima srpskog filma, njegovim najvišim estetičkim i umetničkim dometima. Počev od njegovog prvog napisanog scenarija za film „Beštije“, preko scenarija za filmove „Ko to tamo peva“, „Poseban tretman“, „Maratonci trče počasni krug“, „Podzemlje“, „Sabirni centar“, „Sveti Georgije ubiva aždahu“, pa sve do filmova „Balkanski špijun“ i „Profesionalac“, koje je i režirao.

Južni vetar
Južni vetar foto: Promo

 

Godišnja nagrada za filmsko stvaralaštvo pripala je Milošu Avramoviću za režiju filma „Južni vetar“ i Milošu Kodemu za snimateljski rad u filmu „Zaspanka za vojnike“.

Avramović je režijom filma „Južni vetar“ ostvario delo visokog kinematografskog standarda, jednodušno prihvaćeno kako od kritike, tako i najšireg kruga gledalaca.

Kodemo je snimateljskim radom u filmu „Zaspanka za vojnike“ ostvario fotografiju upečatljive dramske snage i visokih filmsko-estetičkih kvaliteta.

 

 

Memorijalna nagrada „Jovan Aćin“ za ostvareni domet u oblasti angažovanog dokumentarnog filma pripala je nesvakidašnjem dokumentarnom ostvarenju „4 godine i 10 minuta“ mladog reditelja Mladena Kovačevića.

Udruženje je dodelilo i dve diplome - festivalu “Uhvati film” za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu, kao i Jonu Karmazanu za dugogodišnju uspešnu saradnju.

Svečano uručenje nagrada i priznanja UFUS-a najavljeno je za 21. decembar u podne u Aeroklubu.

 

 

 

BONUS VIDEO: Nikola Vranjković - Marburg (hommo epilepticus) (VIDEO)

 

(Espreso.rs / SEEcult.org)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media