Srđan Dragojević dobio podršku fonda EURIMAGES za snimanje novog filma NEBESA
Srđan Dragojević, Foto: Nebojša Mandić

srpski film

Srđan Dragojević dobio podršku fonda EURIMAGES za snimanje novog filma NEBESA

Dragojevićev film će moći da računa na podršku u iznosu od 320 hiljada evra

Objavljeno: 11:17h

Upravo je obelodanjeno da je Eurimages, fond Saveta Evrope za potporu filmu, na sesiji održanoj u Tbilisiju, u Gruziji, podržao projekat još jednog srpskog filma; reč je o projektu novog filma „Nebesa“ (Heavens Above), projektu novog dugometražnog igranog filma reditelja Srđana Dragojevića. Srbiju je na pomenutom zasedanju Eurimages-a predstavljao Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije.

Dragojevićev film će moći da računa na podršku u iznosu od 320 hiljada evra; samo u poslednjih godinu dana, posle Oca Srdana Golubovića, te projekta novog dokumentarnog filma Mile Turajlić i Strahinje Stefana Arsenijevića , ovo je već četvrti većinski srpski filmski projekat koji je izborio podršku fonda Eurimages.

Film Nebesa
Film Nebesa foto: Promo, FCS

Za sad se zna da je scenario Nebesa zasnovan na prozi francuskog pisca Marsela Emea (1902-1967) i da kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike. Iz obrazloženja komisije HAVC-a moglo se doznati da je priča razlomljena na tri narativna toka i odvija se 1993, 2001. i 2018. godine, kao i da je planirano da u Nebesima zaigraju Nikola Kojo, Srđan Todorović, Sergej Trifunović, Branislav Trifunović, Miloš Timotijević, Miloš Samolov, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Goran Navojec, Dejan Aćimović…

Nebesa mogu da računaju na 69 hiljada evra pomoći i Filmskog centra Crne Gore. Crnogorski koproducent u ovom slučaju je producentska kuća Montenegro Max Film. Nebesa su ranije izborila i 9,7 miliona makedonskih denara (oko 158 hiljada evra) pomoći Makedonske filmske agencije (koproducent je skopska producentska kuća Sektor Film). U oktobru prošle godine Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) takođe je odobrio pomoć projektu ovog filma; hrvatski koproducent, Studio Dim, tom je prilikom osvojio 500 hiljada hrvatskih kuna (oko 68 hiljada evra) za koprodukciju Dragojevićevih Nebesa. Ovaj projekat izborio je i pomoć iz Slovenije, te nemačkog fonda MDM i televizije ZDF/Arte.

Pre svega toga, Nebesima su u decembru 2016. godine na Konkursu Filmskog centra Srbije za sufansiranje proizvodnje domaćeg igranog dugometražnog filma odobrena pomoć od 30 miliona dinara. Komisija je tom prilikom istakla da „da su Nebesa alternativna hronika poslednje tri decenije naše istorije“, koja se fantastikom služi kako bi „na što efektniji način predstavila prelomne trenutke od raspada komunističke Jugoslavije do danas“; scenario koji se može čitati kao „vrhunska politička satira“, ali i kao „duboka analiza ljudska prirode“.

Srđan Dragojević je jedan od najpopularnijih i najuspešnijih srpskih reditelja današnjice. Njegova filmografija, između ostalog, obuhvata kultna ostvarenja Mi nismo anđeli (1992), Lepa sela, lepo gore (1996) i Rane (1998), a treba istaći i veliki regionalni i svetski uspeh njegovog filma Parada (2011) koji je na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu prikazan u okviru programa Panorama i osvojio nagradu publike.

BONUS VIDEO: Nikola Vranjković - Marburg (hommo epilepticus) (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.