KLJUČ SNOVA: Održana promocija monografije o MILENI DRAVIĆ
Kapitalno delo, Foto: Espreso.co.rs

sinoć u kinoteci

KLJUČ SNOVA: Održana promocija monografije o MILENI DRAVIĆ

U punoj Velikoj Sali Jugoslovenske kinoteke promovisana je nova monografija o divi srpskog glumišta, Mileni Dravić, pod nazivom „Milena Dravić ili ključ snova” autorke Anite Panić, u izdanju Filmskog centra Srbije i Službenog glasnika

Objavljeno:

Prisutne su u ime izdavača pozdravili Jelena Trivan, direktorka Službenog glasnika, i Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije.

- “Veliko je zadovoljstvo za Službeni glasnik što je upravo on izdavač monografije o našoj dragoj Mileni, divi jugoslovenskog i srpskog glumišta. Retki su ljudi koji ostavljaju pečat u istoriji, poput Milene, velike dame, vrsne glumice, a pre svega izvanrednog čoveka. Ova knjiga predstavlja omaž njenom životu i radu, i pored toga što sadrži blistave momente iz Mileninog života i karijere, broji i vredne fotografije. Monografija je samo deo zahvalnosti svih nas voljenoj Mileni na svemu onome što nam je ostavila u nasleđe“ – kazala je Jelena Trivan, direktorka Službenog glasnika” rekla je Jelena Trivan, direktorka Službenog glasnika.

Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije je rekao: “Filmski centar Srbije pokrenuo je ediciju filmskih monografija kao posebnih izdanja, i nakon knjige o reditelju Goranu Markoviću, objavili smo i ovu značajnu knjigu o Mileni Dravić, njenom stvaralaštvu i životu. Udružili smo snage sa Službenim glasnikom i pred nama je jedna važna knjiga, koju je autorka Anita Panić znalački i strpljivo stvarala.”

Na promociji monografije
Na promociji monografije foto: Espreso.co.rs

Anita Panić, autorka monografije o radu na ovom kompleksnom izdanju kaže: “Mislim da je ova monografija jedna lepa slika sa ramom Milene Dravić. Iza mene je više od godinu dana mukotrpnog ali i lepog istraživačkog rada. Posebno sam ponosna na dva poglavlja: pozorišne impresije i filmske impresije, a upravo su ona zahtevala najviše vremena i rada, pre svega istraživanja u Kinoteci, arhivima i bibliotekama.

Na promociji su govorili dr Nevena Daković, profesor teorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti, Radomir Putnik, teatrolog i dramski pisac, Predrag Pega Popović, filmski i TV snimatelj, Miodrag Krivokapić, glumac, i autorka monografije, Anita Panić. Razgovor je vodio Miroljub Stojanović, urednik izdavaštva Filmskog centra Srbije.

Monografija „Milena Dravić ili ključ snova“ autora i priređivača Anite Panić, druga je monografija u ediciji filmske monografije koju je prošle godine pokrenuo Filmski centar Srbije, a u okviru svoje bogate izdavačke delatnosti. Ovo luksuzno srpsko-englesko izdanje, koje je štampao Službeni glasnik, ima 364 strana. Čini ga sedam poglavlja u kojima je analitično i sa mnogo zanimljivih detalja predstavljen život i stvaralaštvo Milene Dravić, jedne od najvećih filmskih glumica Srbije i nekadašnje Jugoslavije. Monografija „Milena Dravić ili ključ snova„ sadrži brojne fotografije iz bogate karijere naše najpoznatije glumice, a mnoge od njih su prvi put objavljene u javnosti.

BONUS VIDEO: MAJKL DAGLAS O KARLU MALDENU: Obraćanje gostima Kinoteke putem video linka

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.