Srpski dokumentaristi predstavili svoje projekte u Amsterdamu
Srpska delegacija, Foto: FCS promo

IDFA FEstival

Srpski dokumentaristi predstavili svoje projekte u Amsterdamu

Srpska delegacija, koju čini 17 autora i producenata dokumentarnih filmova, predstavila je svoje projekte najuticajnijim finansijerima svetske dokumentarne produkcije

Objavljeno:

Na najznačajnijem festivalu dokumentarnih filmova u Evropi i svetu - IDFA, koji se održava u Amsterdamu, Filmski centar Srbije bio je domaćin radnog ručka sa ciljem međunarodne promocije domaćih dokumentarnih filmova, srpskih autora i producenata. Program je održan u sklopu najznačajnijeg industrijskih/esnafskih događaja za finansiranje autorskih dokumentarnih filmova - IDFA Forum-a.

Srpska delegacija, koju čini 17 autora i producenata dokumentarnih filmova, predstavila je svoje projekte najuticajnijim finansijerima svetske dokumentarne produkcije, među kojima su bili i Hanka Kasetlicova (HBO), Martin Pieper (ZDF/Arte), Bridžid O’Šea (DOK Leipzig), Tereza Simikova (CPH DOX), Aksel Arno( SVT), Kejt Taunsend (Netflix) Šejn Smit (Hot Docs), i mnogi drugi.

U glavnom takmičarskom program IDFA festivala i u petak, 23. novembra biće prikazan film Wongar rediteljke Andrijane Stojković, koji je domaću premijeru imao na ovogodišnjem Martovskom festivalu, na kome je osvojio Grand Prix za najbolji film. Pored toga, u selekciji najboljih festivalskih filmova (Best of Fests) biće prikazan i film reditelja Mladena Kovačevića, 4 godine u 10 minuta, i u subotu, 24. novembra.

Takođe, Srbija ima učesnike i u programu IDFAcademy aktuelnog izdanja ovog najprestižnijeg i najrefrentnijeg festivala usredsređenog na dokumentarna ostvarenja na tlu Evrope – festivala IDFA u Amsterdamu.Mladi talenti, reditelj Danilo Ceković i montažerka Ana Ristović prisustvuju IDFAcademy programu, i to nakon što je IDFA proglasila njihov projekat Dnevnik ozbiljnog prestupnika najboljim projektom Rough Cut Boutique programa na ovogodišnjem Sarajevskom filmskom festivalu. U istom IDFA programu ove godine učestvuje i reditelj-producent Miloš Ljubomirović, autor projekta Nemoj da se vraćaš.

Lane, na prošlogodišnjem izdanju festivala IDFA film Druga strana svega Mile Turajlić osvojio je glavnu nagradu za dugometražni dokumentarni film, započevši time uspešan i berićetan festivalski pohod širom planete.

BONUS VIDEO: MAJKL DAGLAS O KARLU MALDENU: Obraćanje gostima Kinoteke putem video linka

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.