Jelena Trivan imenovana za novu predsednicu upravnog odbora Filmskog centra Srbije!
Foto: Printscreen

ODLUČENO

Jelena Trivan imenovana za novu predsednicu upravnog odbora Filmskog centra Srbije!

Filmskim centrom Srbije upravlja Upravni odbor sastavljen od devet članova koje imenuje Vlada Srbije, na predlog ministra kulture

Objavljeno:

Direktorka Službenog glasnika, Jelena Trivan, imenovana je za novu predsednicu Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, navodi se na sajtu Filmskog centra. Odluku o imenovanju 14. juna potpisala je predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić.

Pored nje izabrani su i novi članovi Upravnog odbora - pravnica Sandra Petrović, politikolog Aleksandar Erdeljanović, grafička dizajnerka Jelena Bajić Jočić, glumac Vladan Živković, reditelj Aleksandar Vonić, pravnik Nebojša Garić i Miroljub Stojanović i Anđelija Andrić, koji su zaposleni u Filmskom centru Srbije.

Oni su izabrani jer je istekao mandat starom sazivu Upravnog odbora.

Na sajtu Filmskog centra Srbije piše da je to ustanova kulture koja obavlja stručne poslove u oblasti kinematografije. Osnivač јe Republika Srbiјa, a osnivačka prava u njeno ime Republike vrši Vlada. Sadašnja ustanova prvobitno јe osnovana rešenjem Udruženja filmskih proizvođača Јugoslaviјe 1959. godine, tada kao "Centar za stručno osposobljavanje filmskih radnika".

Savez filmskih radnika Јugoslaviјe je 1964. godine preuzeo osnivačka prava i obaveze, a naziv ustanove јe promenjen u "Institut za film".

Počev od 1980. godine, Udruženje filmskih umetnika Srbiјe preuzelo јe prava i obaveze osnivača ustanove. Institut za film je odlukom svog Upravnog odbora iz 2004. godine promenio naziv u Filmski centar Srbije.

Decembra 2011. godine osnivačka prava i obaveze osnivača Filmskog centra Srbije preuzela je Republika Srbiјa na osnovu ugovora Udruženja filmskih umetnika Srbiјe i Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva.

Odlukom Vlade Republike Srbije 2013. godine Filmski centar Srbije je dobio status ustanove kulture od nacionalnog značaja.

Filmskim centrom Srbije upravlja Upravni odbor sastavljen od devet članova koje imenuje Vlada Srbije, na predlog ministra kulture.

Centrom rukovodi direktor koga imenuje Vlada Republike Srbije na osnovu predloga Upravnog odbora i konkursa, a na predlog ministra kulture.

Filmski centar Srbije ima Sektor opštih poslova (direkcija i finansijsko knjigovodstvena služba), Sektor za podršku kinematografskih i audio-vizuelnih delatnosti, Sektor za medjunarodnu saradnju, plasman i promociju, Sektor za dokumentaciju i Sektor za izdavačku delatnost.

Bonus video

Espreso intervju, Milovan Drecun

(Espreso.co.rs/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.