Beširi: Građani imaju pravo da znaju i utiču na to ko, gde i kako troši njihov novac
Beširi je obasnio koji je najveći problem kada je budžet u pitanju, Foto: Promo

beogradski izbori

Beširi: Građani imaju pravo da znaju i utiču na to ko, gde i kako troši njihov novac

Prema njegovim rečima, budžet grada nije dovoljno transparentan

Objavljeno:

Kandidat LDP-a za odbornika Skupštine grada Beograda Naim Leo Beširi je, ispred gradskog Sekretarijata za finasije, objasnio koji su najveći problemi kada je reč o budžetu. Prema njegovim rečima, budžet grada nije dovoljno transparentan. Tim povodom Beširi je rekao:

- Građani imaju pravo da znaju i utiču na to ko, gde i kako troši njihov novac, koji su prioriteti i kakvog efekta ta potrošnja ima na unapređenje njihovog života - rekao je on.

Beširi je objasnio da se od 100 milijardi dinara, koliko je budžet Beograda za 2018. godinu, četvrtina budžeta troši na gradski prevoz i dodao:

- Godinama unazad mi ne vidimo značajan napredak u kvalitetu prevoza koji koristi većina Beograđana i Beograđanki. Autobusi kasne, prenatrpani su, neki od njih se raspadaju, noćni prevozi su retki, a ceo sistem je vrlo nepouzdan i često kasnimo tamo gde smo se uputili - rekao je Beširi.

S druge strane, kako tvrdi Beširi, u protekle tri godine više od četiri miliona evra otišlo je iz gradske kase za novogodišnje ukrase i to uglavnom jednoj privatnoj firmi. Povrh svega, milione dinara plaćamo za struju od 7. novembra, od kada je uključena rasveta, do danas.

- Da li je Beograd bogatiji grad od Pariza koji je lampione ugasio još sredinom prošlog meseca?“, zapitao se Naim Leo Beširi, kandidat LDP-a za odbornika u Skupštini grada Beograda, i dodao:

- Ispred sebe imam izveštaj o potrošnji budžeta Londona koji je napravljen tako da svako može videti za šta je novac potrošen, koji su bili prioriteti, kako su ti prioriteti određeni i kakav je efekat na život građana. Beograd nam s druge strane daje stotine dokumenata, brojki i tabela sa namerom da sakrije činjenicu da je samo jedna jelka plaćena 83.000 evra, što je 200 prosečnih plata u Beogradu. Zato je važno da trošenje para građana bude vidljivo na način da svako može imati uvid u to koji su prioriteti, kako se oni određuju i kakav je efekat na život građana. Tada bismo znali da postoji ozbiljan problem sa gradskim prevozom, a da, pored korupcije, nezakonitog rušenja i divlje gradnje, novogodišnja rasveta sigurno nije prioritet broj jedan - naveo je Beširi.

Bonus video:

Aleksandar Šapić, intervju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.