Svi ih se gnušamo i preziremo, a Kinezi ih GAJE! OBOŽAVAJU KOMARCE, a imaju i neverovatan razlog za to!
Foto: Stock

žuta braća!

Svi ih se gnušamo i preziremo, a Kinezi ih GAJE! OBOŽAVAJU KOMARCE, a imaju i neverovatan razlog za to!

Džijong Si ima životnu misiju: da Kinu, a možda i ceo svet, oslobodi komaraca - naročito onih koji prenose teške bolesti poput Zika virusa i denga groznice. To radi na klasičan način: borbom dobra protiv zla
Objavljeno:

Proizvodnja komaraca

U Sijevoj fabrici proces počinje ubrizgavanjem bakterije Wolbachia u jajašca komaraca ispod mikroskopa kako bi se dobila prva generacija zaraženih komaraca. Naučnici ih potom uzgajaju i proizvode nova jajašca, koja se gaje u posudama napunjenim vodom sve dok se ne razviju u larve. Kada uđu u fazu lutke, naučnici ručno odvajaju mužjake od ženki tako što ih propuštaju kroz sito. Veće ženke ostaju u situ, a sitniji mužjaci padaju u vodu ispod njega. Laboranti uništavaju ženke, a mužjake pakuju u plastične kutije i uzgajaju ih u odrasle jedinke koje će biti puštene u prirodu.

Tri puta nedeljno, laboranti iz Sijevog tima odlaze na ostrvo Šajaz, gde imaju pomoćnike koji posmatraju komarce na ostrvu i beleže procenat uspešnosti metode. Oni na ostrvu postavljaju zamke koje imitiraju omiljena mesta za razmnožavanje komaraca. Jednom nedeljno, pokupe jaja koja su ženke položile i stavljaju ih u inkubatore da bi videli da li će se izlegnuti komarci. Drugi komplet zamki namenjen je hvatanju ženki komaraca iz prirode, čiji bi broj takođe trebalo da se smanji.

- Na osnovu broj položenih i oplođenih jaja možemo da vidimo u kojoj meri je populacija smanjena - kaže Si.

Žitelji sela na ostrvu Šajaz nisu od početka bili oduševljeni idejom. Ruijing Lijang kaže da ju je plašila pomisao da će naučnici pustiti nove komarce na ostrvu na kome ih već ima previše. Međutim, strahujući od bolne denga-groznice, poznate i kao groznica koja lomi kosti, pobedila je sumnjičavost.

Godine 2014. u provinciji Gvangdong vladala je najveća epidemija denge u nekoliko decenija kada je zabeleženo 45.224 slučajeva bolesti.

Sijev tim tvrdi da su smanjili populaciju komaraca na ostrvu za zapanjujućih 96 odsto, ali naučnici se pitaju da li će iste rezultate ostvariti na širim područjima.

foto: Wikipedia

- Uopšte nije lako eliminisati populaciju komaraca - kaže Raman Velajudhan, stručnjak za infektivne bolesti Svetske zdravstvene organizacije.

On kaže da bi Si mogao da uspe u naumu da suzbije komarce u određenoj oblasti, ali upozorava da Aedes komarci mogu da polože 150 jaja svaka tri dana i do deset puta tokom života. Ta jaja, upozorava stručnjak, mogu da prežive do godinu dana na usamljenom, suvom mestu i da se izlegnu kada dođu u dodir s vlagom.

Osim toga, smanjenje populacije komaraca ne sprečava uvek širenje bolesti.

- Glavni problem sa Zika virusom je u tome što čak i kada je broj zaraženih komaraca mali, oni i dalje mogu da održe prenošenje bolesti - kaže Valajudhan.

"Ovo je jedan od najtežih izazova u svetu nauke.”

Uprkos preprekama, Sijeva tehnika je zadivila naučni tim iz Meksika, koji je obučen za puštanje u prirodu sopstvene armije komaraca 2017.

Sledeći Sijev korak je proširenje projekta na gušće naseljene oblasti i korišćenje dronova i helikoptera za spuštanje komaraca na izabrane ciljeve.

(Espreso.co.rs / Blic)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.