Ovaj političar osuđen je za kupovinu glasova, a sad je direktor Fonda za izbeglice!
Foto: Fonet

Kako je ovo moguće?

Ovaj političar osuđen je za kupovinu glasova, a sad je direktor Fonda za izbeglice!

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije otkriva do sada nepoznate detalje iz političke i poslovne karijere Branislava Švonje
Objavljeno: 12:56h

Grad Beograd platio je 294.000 dinara za USB-ove sa 15 vrsta podataka od kojih se sve osim jedne mogu besplatno naći na internetu. Gotovo svim tim informacijama raspolaže i APR, koji može da ih besplatno dostavlja državnim organima i lokalnim samoupravama.

U gradskoj službi za javne nabavke navode da im je u novembru 2014. godine predstavnik Nacionalnog privrednog operatera predložio izradu paketa ličnih podataka pravnih lica Srbije, a oni su prihvatili „u cilju ispitivanja tržišta, obezbeđivanja konkurencije, odnosno sprovođenja centralizovanih javnih nabavki“.

Trogodišnji ugovor su pokušali da raskinu nedelju dana nakon potpisivanja, ali nisu uspeli da uruče otkaz ugovora pošto se Nacionalni privredni operater nije nalazio na prijavljenoj adresi. Sledeće godine su odbili da od njih preuzmu podatke i račun.

Do sredine marta 2016. godine pred beogradskim Privrednim sudom pokrenuta su 64 postupka u kojima učestvuje Nacionalni privredni operater. Neke je pokrenula ta firma radi naplate ukupno 7,6 miliona dinara, a druge su pokrenuli klijenti koji smatraju da su prevareni i osporavaju potraživanja.

Između ostalih, tužili su ih: Elektromreže Srbije, Zavod za udžbenike, KBC Bežanijska kosa,Telekom Srbije, Knjaz Miloš, Infostan i dr.

Neki od njih navode da im se akviziter Nacionalnog privrednog operatera predstavio kao čovek iz Ministarstva privrede, Ministarstva zdravlja ili finansija i besplatno nudio navodno poverljive podatke.

Tužbu radi poništenja ugovora podnelo je i Privredno društvo Hidroelektrane Đerdap, a vrednost spora bila je milion dinara.

Prema navodima tužbe, zaposlenik Nacionalnog privrednog operatera Dušan Oluić uručio je osam paketa odgovornim osobama u tom preduzeću, a tražio je samo da mu potpišu prijem.

foto: prtsc/rtv

- Ja sam to potpisala, papir sa sitno ispisanim slovima preko koga je on držao ruku a prstom je pokazivao gde treba da potpišem - svedočila je direktorka ogranka Đerdap 2 Ljiljana Milicanović pred Privrednim sudom u maju 2015.

Učinilo joj se sumnjivim kada je sekretarica rekla da je imala “verbalni duel” sa Oluićem jer je odbijao da se dokument fotokopira. Pogledala je kopiju i u jednom delu teksta pronašla sitnim slovima ispisano da se radi o ugovoru. Oluić joj je uručio tri fascikle za 98.000 dinara po komadu. Ranije tog dana je na isti način uručio pet paketa direktoru ogranka Đerdap 1 Ljubiši Jokiću, po istoj ceni.

Oluić je tokom sudskog postupka poricao da se predstavio kao čovek iz Ministarstva privrede. Tadašnji direktor Nacionalnog privrednog operatera Dušan Šaponja takođe je svedočio, ali je sud ocenio da su oba iskaza „kontradiktorna i konfuzna“, da deluju „pripremljeno i sračunato na izbegavanje krivice“.

Sud je prihvatio svedočenja zvaničnika Hidroelektrana Đerdap, poništio je ugovore, a Privredni apelacioni sud je potvrdio presudu 21. januara ove godine.

Račun Nacionalnog privrednog operatera je blokiran od 8. aprila ove godine. Dug trenutno iznosi 529.479 dinara.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.