ZUKORLIĆ EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Vučić je u pravu, bilo bi nereda da krenu da ruše gradnju! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

ESPRESO intervju NEDELJE

ZUKORLIĆ EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Vučić je u pravu, bilo bi nereda da krenu da ruše gradnju! (VIDEO)

Bivši muftija, sada narodni poslanik, Muamer Zukorlić, u intervjuu za Espreso otkriva zašto je u žiži javnosti u poslednje vreme, ko ga to napada i zašto niko ne sme da ruši njegovu ilegalnu gradnju
Objavljeno: 14:09h

Zbog čega?

- Zbog jednog političkog obračuna. Zato što sam ja ulaskom u politiku, očito ugrozio prostor dosadašnjih političara, pre svega u Sandžaku, jer su oni držali taj prostor na čelu dve decenije podeljen između Ugljajina i Ljajića. Malo su se smenjivali, malo se svađali, malo se mirili, ali nekako se navikli da to bude njihov prostor. Godinama, kada sam ja iznosio političke stavove kao muftija, oni su mi govorili nemoj se kriti iza funkcije muftije, nego se kandiduj.

Sada, kada sam se kandidovao, mislim da su se žestoko pokajali, i sada su zabrinuti za svoj politički prostor, posebno gospodin Ljajić, jer je on decenijama živeo i preživljavao u Beogradu na mojim leđima. Plašio je Srbiju sa mnom i branio je od mene, i govorio "ako me država ne podrži", Zukorlić će preuzeti Sandžak. Fundamentalisti, ekstremisti i ta većina, stereotipna i uobičajna priča.

Sada, mojim ulaskom u parlament, i dolaskom u Beograd, srpski narod, srpske elite, intelektualne i političke su u poziciji da me upoznaju iz prve ruke, tako da ne mora gospodin Ljajić da mi govori koliki su mi rogovi, kakvi su, kako ih koristim, kakvi su mi očnjaci, koliko su opasni. Ljudi, evo kao i vi sada, u prilici su da iz prve ruke saznaju i o meni i o mom narodu, kulturi, tako da on već polako gubi tlo pod nogama, i zbog te nervoze vreba svaku priliku. Čini mu se da je ovo prilika da mi zada neki politički udarac, i opet produži taj svoj politički, veštački život.

foto: Filip Plavčić

Dobro, ali zašto nelegalna gradnja?

- Nelegalna gradnja jer očito nije bila moguća legalna.

Zbog čega? Imamo primer da se ruši u Savamali, objekti koji su nelegalno sagrađeni, a onda imamo primer da se u Novom Pazaru ipak ne ruše? U čemu je razlika?

- Ajmo sad ovako, vi koji osuđujete rušenje u Savamali. Recimo da je to bila greška. Ako je to bila greška, zašto se sada zalažete za novu grešku? Dakle, to je moralni paradoks onih koji koriste taj primer da bi sada obrazlagali ovo što se desilo u Novom Pazaru. Dakle, ako se organizuju protesti protiv rušenja u Savamali, ne možete biti protiv rušenja u Novom Pazaru. Jedino, ukoliko vam nije cilj da napadate vlast i premijera, da koristite i rušenje u Savamali i nerušenje u Novom Pazaru za napad na premijera. To je dokaz da se ne radi o principijelnom, niti zaštiti u Savamali, niti napadu u Novom Pazaru, već o sredstvu za političke odnose onih koji očito ne mogu da ruše premijera legalnim putem na izborima, i onda koriste Savamale, Nove Pazare, i ne znam šta će biti treće. To je atak na Vladu.

Dobro. Zašto nije bila moguća legalna gradnja?

Zato što u Novom Pazaru Islamska zajednica 23 godine nije nikada dobila građevinsku dozvolu ni za jedan objekat, niti za jednu džamiju. Razlog je prost. Dakle, ta politika je zapravo recidiv onog što je bilo u komunizmu, kada je najbolje bilo da ne postoji Islamska zajednica, a ako baš mora da postoji, najbolje je da bude slaba. A pošto je Islamska zajednica reformama koje sam ja predvodio '93. godine postala najjača, najvažnija institucija tog prostora, i najbitnija institucija za Bošnjake i ostale muslimane, institucija od vitalnog značaja, onda političari, ukoliko ne mogu da imaju jednu moć pod svojom kontrolom i za sebe, proglašavaju je protivničkom. Legalizuju sebi svaki oblik obračuna sa njom, u ovom slučaju je to bilo davljenje Islamske zajednice kroz opstrukciju građevinskih dozvola.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.