Vitomir Mihajlović: Teško je Romima objasniti da nije bogatstvo imati 10 dece koja gladuju!
Foto: Filip Plavčić

ESPRESO intervju

Vitomir Mihajlović: Teško je Romima objasniti da nije bogatstvo imati 10 dece koja gladuju!

O položaju Roma u Srbiji, o tome koliko je Vlada uradila po pitanju njihovog položaja i kako se menjaju predrasude o ovoj nacionalnoj grupi za Espreso je govorio Vitomir Mihajlović, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine
Objavljeno: 19:32h

Ovaj projekat takođe je bio usmeren i na stanovanje i zdravstveni položaj Roma, kao i zapošljavanje i obrazovanje.

foto: Ilustracija/Marina Lopičić

Činjenica je da za ovih 10 godina od kako radimo na procesu integracije romske nacionalne zajednice - najvažnije je usvajanje stateškog dokumenta na nacionalnom nivou od strane Vlade Republike Srbije - kaže naš sagovornik.

Rezultatima ove strategije ne možemo biti u potpunosti zadovoljni iz razloga što učešće Roma nije bilo delotvorno. Mogli smo samo da damo komentare na završni dokument a da te komentare niko nije ni prihvatio ni usvojio.

Takođe, nije postojalo odgovorno lice koji bi učestvovalo u donošenju i sprovođenju odluka zbog čega napretka gotovo da nije bilo.

Možemo da kažemo da je taj projekat propao. Govorilo se o velikim sredstvima usmerenih prema romskoj nacionalnoj zajednici. Ti projekti koji su sprovedeni, a čiji bi krajnji korisnik trebalo da budu romska zajednica i Romi - nisu imali nikakve koristi! Vidljivih rezultata nije bilo, i i dalje ih nema, osim u oblasti obrazovanja.

Na osnovu inicijative Nacionalnog saveta romske nacionalne zajednice, pokrenuli smo afirmativne mere za upis učenika po posebnom programu, kako u srednje škole, tako i na fakultete. Ova mera, koja je sprovedena zajedno sa Ministarstvom prosvete i tadašnjim Ministarstvom za ljudska i manjinska prava za 10 godina dalo je dobre rezultate jer je pre svega omogućila da se romski učenici i studenti upišu u srednje škole i na fakultete.

foto: Reuters

Stvorena je baza za upisivanje na fakultete i u srednje škole.

Tako smo po prvi put mogli da upišemo veliki broj dece na budžet Republike Srbije. U prilog tome govori činjenica koja pokazuje da je pre 2000. godine to bio broj od dva ili tri studenta, a 2015. godine upisano više od 300 studenata u prvu godinu. Ove godine smo u srednje škole afirmativnim merama upisali 1.600 učenika. Pre samo 30 godina bilo ih je 40, što je veliki napredak. Znatno je podignuta svest roditelja da treba da školuju svoju decu i da je to jedini put za izlazak iz začaranog kruga generacijskog siromaštva koje prati romsku nacionalnu zajednicu. Ono što jeste činjenica jeste da je to jedini put za brže integracije Roma.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.