Vitomir Mihajlović: Teško je Romima objasniti da nije bogatstvo imati 10 dece koja gladuju!
Foto: Filip Plavčić

ESPRESO intervju

Vitomir Mihajlović: Teško je Romima objasniti da nije bogatstvo imati 10 dece koja gladuju!

O položaju Roma u Srbiji, o tome koliko je Vlada uradila po pitanju njihovog položaja i kako se menjaju predrasude o ovoj nacionalnoj grupi za Espreso je govorio Vitomir Mihajlović, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine
Objavljeno: 19:32h

Predrasude, stereotipi, socijalna distanca, nepoverenje, progon, siromaštvo, diskriminacija, nezaposlenost.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ovo su samo neki od problema sa kojima se susreću pripadnici romske nacionalne manjine koji žive u Srbiji.

O njihovom položaju danas, ali i o svim problemima sa kojima se susreću pričali smo sa prof. Vitomirom Mihajlovićem, predsednikom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, koji je bio gost naše redakcije.

*Kakav je danas položaj Roma u Srbiji?

Znatna je razlika između položaja Roma u perioda pre 2000. godine i perioda od 2000. godine do danas. Pre 2000. godine pripadnici romske nacionalne zajednice su bili etnička grupa. Tada nisu mogli da ostvaruju prava koja su namenjena manjinskim zajednicama. Sva ta prava nismo mogli da konzumiramo jer su nisu odnosila na etničku grupu, ili tada najveća manjinska zajednica u Jugoslaviji.

Od 2000. godine počinje proces da se priznavanja statusa nacionalne manjine i on je završen 2002. godine kada je na Skupštini izvršena promocija i priznavanje davanja statusa nacionalne manjine romske zajednice.

Od tada počinjemo da konzumiramo sva ta prava.

Danas možemo reći da napredak postoji.

Kao nacionalna zajednica - manjina mi imamo pravo da svoja kolektivna ili pojedinačna prava koristimo tako što ćemo osnovati Nacionalni savet romske zajednice, pa je tako 2003. godine on i osnovan. Tada smo imali nadležnosti u četiri oblasti koje su za nas bile prioritetne, a među kojima je najbitnije - obrazovanje.

Ono što je činjenica jeste da smo dobili legitimitet u predstavljanju romske nacionalne zajednice. Pre 2000. godine kad god smo se obraćali ispred neke organizacije ili neke naše asocijacije govorili su nam: "pa svi ste vi nama ravnopravni". Jer, ako smo za jedan isti problem sa više strana poslali zahtev za njegovo rešavanje, onda oni kažu "Vidite, morate vi Romi da sednete i da se dogovorite, da se ujedinite i da je jedinstveno nastupite prema nama, i da onda mi možemo da rešavamo vaš problem", konkretno u obrazovanju.

foto: Filip Plavčić

- Tako se jednostavno otaljavalo rešavanje tog problema. Romska nacionalna zajednica godinama je ostajala na marginama u rešavanju određenih problema.

. A tek da ne govorimo o oblastima stanovanja, zapošljavanja, socijalnih prilika, koje su koje su u nadležnosti države i ona bi trebalo da ih rešava.

U ovim oblastima mi smo se direktno uključivali i za 10 godina uspeli da u tim poljima imamo određeni napredak zato što smo pre svega pokrenuli dekadu inkuzije Roma koja je bila vrlo važan projekat koji je bio interesantan za zemlje jugoistočne Evrope, među kojima je bila i Srbija. U tom velikom projektu koji je pokrenut od strane evropske unije cilj je bio da se poboljša položaj pripadnika romske nacionalne zajednice.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.