LAŽNE VESTI NEKIH MEDIJA MOGU BITI OPASNE PO SRBIJU! Amerika stala u odbranu svog ambasadora, poslala nikad jaču poruku!
Foto: Zorana Jevtić, Marina Lopičić, Beta Milan Obradović

odbranili skota

LAŽNE VESTI NEKIH MEDIJA MOGU BITI OPASNE PO SRBIJU! Amerika stala u odbranu svog ambasadora, poslala nikad jaču poruku!

Sjedinjene američke države su svesne da su pojedini političari u regionu pribegli neodgovornoj i provokativnoj retorici, kažu njene diplomate

Objavljeno: 12:20h

Važno je, ističe, da sve zemlje Zapadnog Balkana poštuju suverenitet svojih suseda i rade zajedno na rešavanju bilo kakvih nesporazuma ili potencijalnih sukoba, kroz dijalog i saradnju, umesto da na izjave političara i partija reaguju odmah putem medija.

- Mi smatramo da na Zapadnom Balkanu postoji iskrena želja građana svih zemalja da se integrišu u Evropu, mnoge od tih zemalja žele da uđu i u NATO, a njihovi lideri i stranke uglavnom uviđaju da se to neće dogoditi kroz bilo kakvu promenu granica - rekao je funkcioner Stejt departmenta.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove izjavio je da SAD žele da grade partnerske odnose sa Srbijom i ocenio da Beograd treba da bude oprezan u pogledu ruskih ciljeva na Zapadnom Balkanu.

Ističe da se američka politika podrške Srbiji neće menjati i da je u Beograd došao sa porukom da SAD veoma cene partnerstvo i odnose dve zemlje i žele da sarađuju sa Beogradom na unapređenju zajedničkih ciljeva u regionu.

foto: Fonet

- Obe zemlje smatraju da Zapadni Balkan treba da bude region sa više prosperiteta, demokratije, vladavine zakona, slobode medija i radnih mesta za mlade, u kome ljudi imaju više mogućnosti - istakao je američki zvaničnik u ekskluzivnom intervjuu.

SAD, kako je rekao, žele da poboljšaju saradnju i sa Rusijom po pitanjima u kojima imaju zajednički interes, ali će tamo gde se ne slažu, kao na primer u Ukrajini ili Crnoj Gori, ili gde se njihovi ciljevi možda sukobljavaju, veoma aktivno braniti vrednosti SAD i njihovih saveznika i partnera.

- Videli smo da je na Zapadnom Balkanu Rusija pokušala da odvrati Crnu Goru od njenog legitimnog cilja ulaska u NATO, vidimo da Rusija pokušava da poveća svoju dominantnost u energetskom snabdevanju ovog regiona, ali i Evrope i radićemo sa našim partnerima i saveznicima kako bi im pomogli da postignu svoje ciljeve, bilo da je reč o integraciji u evroatlantske institucije ili o postizanju energetske nezavisnosti, odnosno bar diversifikcije energetskog snabdevanja - rekao je Ji.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.