IVO JOSIPOVIĆ: Hrvatskoj i srpskoj vladi pomirenje nije na prvom mestu, izjavama samo dolivaju ulje na vatru! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

espreso intervju

IVO JOSIPOVIĆ: Hrvatskoj i srpskoj vladi pomirenje nije na prvom mestu, izjavama samo dolivaju ulje na vatru! (VIDEO)

Josipović nam je otkrio kako gleda na političku situaciju u Hrvatskoj, šta misli o političkoj situaciji u Srbiji i da li ima relativizacije ustaštva u Hrvatskoj
Objavljeno: 22:44h

Trenutno zaseda hrvatsko - srpska komisija koja se bavi likom i delom Alojzija Stepinca. Kakva je, po vama, njegova uloga u NDH i da li treba da bude proglašen svecem?

- Pitanje da li će neko biti proglašem svecem ili ne je pitanje za vernike. Ja nisam vernik i zapravo se ne bavim time, niti me je briga da li će ga proglasiti svecem ili ne. Njegova uloga u Drugom svetskom ratu nije bila jednoznačna sasvim sigurno. Sve sam pratio i pogledao, i taj predmet sudski i nije mu suđeno za ratni zločin, ali se može prigovoriti da je možda mogla crkva kao celina da učini više da ustaški režim ne radi ono što je činio.

Koje je vaše mišljenje o Aleksandru Vučiću? I zašto je Boris Tadić, s kojim ste dobro sarađivali, poražen?

- Opet se vraćam na tu tezu kako narod u Srbiji bira svoje vođe, prema tome da li je neko meni bliži ili ne, nije kriterijum. Meni je Boris drag i blizak i kao osoba i kao prijatelj, a i po politici, on vodi jednu građansku politiku koja je meni bliska. Desne politike su mi manje bliske, to nije razlog da ja sad vrednujem premijera, sad već predsednika Vučića ovako ili onako, jer je to na građanima Srbije da učine.

foto: Filip Plavčić

Reditelj Lordan Zafranović pre nekoliko dana je rekao da vam je nudio da na HRT prikažete njegov dokumentarac "Testament", koji se bavi temom ustaštva, ali da taj predlog nikad nije razmotren. Zašto?

- Ja mislim da gospodin Zafranović ima krivu sliku kako se dolazi na televiziju. Ja sam gledao to, zadovoljan sam, to je dobro urađen film, međutim, ako gospodin Zafranović misli da predsednik države zove urednike i uređuje programe, onda se jako vara.

Umetnost i politika?

- Umetnost i politika imaju puno dodirnih tačaka. Ja sam inače vrlo često išao okolo i držao predavanje "Politika i muzika", gde se pokazuje da je taj odnos ambivalentan, nekad je politika u poziciji da iskorišćava muziku, nekad je obrnuto. Bilo je političara koji su bili muzičari, a i muzičara koji su bili političari. To je jedan složeni odnos, koji je uvek vrlo osetljiv, posebno ako postoji ambicija politike da utiče na umetnost i propisuje joj kanone. Bilo je i toga u istoriji, to naravno nije dobro.

foto: Filip Plavčić

U Beograd dolazite često?

- Relativno često. Imam puno prijatelja muzičara, evo sad sam na Festivalu dokumentarnog filma "Beldocs". Često sam na Fakultetu političkih nauka, tamo držim povremeno neko predavanje, i uvek mi je drago da dođem ovde.

(Milka Radović)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.