Šta bi Tito uradio da se danas digne iz groba? (FOTO) (VIDEO)
Foto: Profimedia

zasnovana na istorijskim činjenicama

Šta bi Tito uradio da se danas digne iz groba? (FOTO) (VIDEO)

Josip Broz je bio komunista, nemilosrdni diktator, vojskovođa i lider "trećeg sveta". Kako bi se ove njegove osobine uklopile u današnju geopolitčku situaciju?
Objavljeno: 23:07h

Spoljna politika

Politika neutralnosti i "igre na dva terena", koju je u dobroj meri prihvatio i Vučić, bila bi zicer za Tita. U novom svetskom poretku Tito bi ponovo gledao da nađe poziciju koja mu omogućava istinsku nezavisnost, odnosno mogućnost saradnje sa drugima na, pre svega ekonomskom i vojnom planu.

Vrlo brzo bi našao zajednički jezik sa harizmatičnim liderima, kao što su Putin i Tramp, a bio bi gledan kao božanstvo u zemljama sa kojima je SFRJ imala natprosečne odnose, koje su u međuvremenu postale svetske sile - Kina, Indija, Indonezija...

Ekonomija

Proizvodna sredstva moraju biti u rukama naroda. Svi ugovori o privatizaciji proglašeni bi za štetne, jer ugrožavaju radnička prava i štete državi, i sve velike firme bi se vratile u državnu svojinu. Kapitalistički model, u kojem radnici rade za minimalac, a ogroman profit uzima vlasnik, bio bi ocenjen kao prevaziđen i zamenjen samoupravnim, u kojem kolektiv odlučuje o raspodeli profita. Ponovo bi se vratilo čekanje na listama za stanove solidarnosti, sindikalni popusti, letovanje po sniženim cenama...

foto: Fonet

Ulaganje u armiju

Kičma jedne države je snaga njene vojske. JNA je svojevremeno, iako to mnogi ne vole da priznaju, bila veoma, veoma respektabilna vojna sila, i Tito bi se trudio da ovo ponovi. Prvobitni tehnološki jaz između naše vojske i savremenih vojski bio bi prevaziđen saradnjom sa ruskom i američkom vojskom i "kopiranjem" nekih njihovih rešenja, a kasnije bi se krenulo u proizvodnju sopstvenog velikog i savremenog vojnoindustrijskog kompleksa.

Tito nije čovek koji dvaput pravi istu grešku, pa bi ovog puta do kraja razvio program nuklearnog naoružanja.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.