ZORAN ŽIVKOVIĆ: Status Kosova osim ratom ne možemo da promenimo, a svi znamo kako bi se taj rat završio!
Foto: Filip Plavčić

intervju nedelje

ZORAN ŽIVKOVIĆ: Status Kosova osim ratom ne možemo da promenimo, a svi znamo kako bi se taj rat završio!

Kandidatura Vuka Jeremića na predsedničkim izborima je potpuno besmislena
Objavljeno:

Kako komentarišete trenutnu političku situaciju u Srbiji, ekonomske i političke reforme?

- Ekonomska situacija je determinisana ponašanjem vlasti uvek, u bilo kojoj zemlji. Ako imate vlast koja se bavi politikanstvom, demagogijom na najprimitivniji način uz korišćenje najgorih uvreda, izraza, stvaranje loše atmosfere u ovom društvu, uništavanje institucija, a sve se to dešava u poslednje četiri godine, onda ni situacija ne može da bude dobra. Skupština liči na jedan rijaliti šou, i to ne može da bude krivica poslanika i političara, nego je to krivica vlasti, odnosno poslanika vlasti, jer oni određuju atmosferu. Najgore moguće izraze, ali ne samo od poslanika koji su odavno poznati organima gonjenja i medicinskim ustanovama, nego i od samog premijera koji je za poslanike opozicije izgovorio najveće moguće uvrede, da ljude treba da leči psihijatar, i neke frojdovske situacije...To ne može da se radi u parlamentu nigde. Predsednik Vlade je gost u parlamentu, a poslanici su oni koji ga biraju, i to poštovanje mora da ima prema svima, čak i prema onima koji su glasali protiv njega. Što se tiče ekonomske situacije, tu je velika priča o velikim uspesima, prvi put u istoriji, najbolji budžet, najmanji deficit, što je sve netačno, gomila očiglednih laži. Znači, kaže Vučić i njegovi da imamo najveći rast BDP -a, a pogledate bilo koju statistiku i vidite da mi delimo poslednje ili pretposlednje mesto. Kao prvo, ima deficit od skoro 70 milijardi, drugo bilo je i budžeta bez deficita, što je retkost, ali je to već bilo. Politička situacija je takva da mi nemamo nijedan rešen problem. Od svih onih problema koje je Vučićeva vlast nasledila od pređašnjeg režima, šta je sa Kosovom? Da li je pozicija srpske manjine na Kosovu bolja, danas u vreme Briselskog sporazuma, nego što je to bila? Ja mislim da nije. Da li je status Vojvodine bolje definisan nego što je bio pre pet godina? Ne, nije. Da li imamo decentralizaciju vlasti? Ja ne vidim, čak su lokalne vlasti uskraćene za puno para. Da li imamo napredak u obrazovanju? Naravno da nemamo, mi imamo i dalje stare obrazovne programe, stari nameštaj u školama, nastavna sredstva, čak ni bizarno obećanje da će popraviti hiljadu toaleta, Vučić nije održao. Da li imamo napredak u kulturi? Naravno da ne. Kulturu ova vlast gleda kao nužno zlo. Da li imamo napredak u informisanju? Ja ne vidim. Borba protiv kriminala? Velike najave, hapšenja, obično pred Novu godinu, ali osuđenih ne. Kosmajac, kao metafora svega toga. Vučić se hvalio da samo on sme da pomene to prezime.

foto: Filip Plavčić

Zašto mislite da je to tako?

- Zato što imamo vlast na nervnoj bazi koja nije svesna toga da možete da lažete sve ljude neko vreme, da možete da lažete neke ljude sve vreme, ali da ne možete da lažete sve građane sve vreme. Trenutno je u poziciji da se u te laži veruje, jedan deo građana veruje. Jedan veći deo je razočaran i prethodnim vlastima i digao je ruke od politike. Moja poruka građanima je da se bave politikom, jer ako se ne bave, politika se bavi njima.

Svedoci smo konstantnih prepirki i svađa u Skupštini između opozicije i pozicije. Kako komentarišete dešavanja u Skupštini?

- Rešenje je poštovanje poslovnika, poštovanje nekih primarnih principa normalnog ponašanja. Svuda u svetu se vode žestoke rasprave. U japanskom, turskom i ukrajinskom parlamentu tuče su vrlo česte. Ne mislim da je to dobro. Parlament je jedina institucija gde imate i vlast i opoziciju. U Vladi nema niko iz opozicije. Tu i ne može da dođe do takvih situacija. Ali, ako poštujete osnovna pravila ponašanja, parlamentarizma, onda možda možete da dođete do toga da se razmene možda i teški argumenti, ali ne i bizarne, primitivne reči. Ovde je poslanicima vlasti sve dozvoljeno, a poslanicima opozicije nije ništa. Mi dobijamo salve uvreda i sabrana dela laži, i to prolazi kao pravo na parlamentarni dijalog.

foto: Filip Plavčić
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.