Kosovo su primili, a šta ćemo sa Krimom? Da li je ovo NAJVEĆA SRAMOTA Evropske kuće fudbala? (FOTO) (VIDEO)
Foto: Aleksa Radosavljević

Šta ćemo sad, Evropo?

Kosovo su primili, a šta ćemo sa Krimom? Da li je ovo NAJVEĆA SRAMOTA Evropske kuće fudbala? (FOTO) (VIDEO)

Zašto klubovi sa ovog poluostrva ne mogu da igraju u matičnoj Rusiji, kada oni to žele? Zašto im se nudi samo jedno mesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope (nezvanično)
Objavljeno: 19:08h
foto: Aleksa Radosavljević

Trenutno se igra prva sezona Premijer lige na Krimu. Prva na tabeli je Tavrija Simferopolj, tim sa najvećom tradicijom, drugi je Sevastopolj, treći Rubin Jalta. Tri tima koja su i pre bila profesionalna.

Interesantno je da je Tavrija klub koji i dalje ima dobru podršku među ukrajinskom populacijom. Čak je i na meču Španija – Ukrajina najveći transparent bio “SIMFEROPOLJ”. A jedan podatak je krajnje interesantan, kao i anegdota o načinu na koji sam nabasao na njega.

Kasni večernji sati, klub u Jalti. Drugarici je neko ukrao jaknu?! Tražim menadžera kluba, nalazim ga posle minut. Veoma ljubazan čovek. Kaže da se zove Aleks Smolin.

- Nema šanse da se nađe ta jakna. Ovo se veoma često dešava. Odakle si ti, pošto ne govoriš ruski? - pitao me je na engleskom, što je tamo veoma redak slučaj.

- Iz Srbije - kažem mu ja.

- Oooo, Miodrag Božović, a? Nije neki trener, imao je mnogo sreće sa Rostovom - našalio se, a nije ni znao da sam tu da bih istraživao krimski fudbal. Upitao sam ga ko je, rekao mu čime se bavim, a on se oduševio.

foto: Nemanja Pančić

- Pa ja sam Aleks Smolin, igrao sam za CSKA Moskvu početkom devedesetih godina. Sada sam skaut Krasnodara i menadžer noćnog kluba.

Na moje pitanje ima li talenta na poluostrvu, tužno je odmahnuo glavom.

- Ima, ali su svi Ukrajinci, pa se u ruskoj ligi gledaju kao stranci. Nema mnogo vajde od toga.

Otišao sam na meč Rubin Jalta – Okean Kerč sutradan kako bih proverio njegovu tvrdnju. Kada ono, stvarno… Jedini pogodak u pobedi domaćeg tima postigao je Denis Ševčuk, lokalni mladić ukrajinskog porekla. Možda samo slučajnost, možda produkt veoma dobrog skautinga gospodina Smolina. Čuli smo se kada sam se vratio u Beograd. Iako veoma dobar u pronalaženju talenata, jaknu nije uspeo da locira.

I David iz Sevastopolja ima svoju verziju priče o ukrajinskim igračima.

- Kada pričamo o Krimu u globalu, ima ukrajinskih fudbalera. Njihova država je u velikoj krizi, pa oni moraju da dolaze u timove poput Kerča, Tavrije kako bi prehranili porodice. Međutim, naš tim je u malo drugačijoj situaciji. 2010. godine, prvi put kada smo igrali u ukrajinskoj Premijer ligi, 90 odsto igrača bilo je iz Sevastopolja. Imali smo profesionalni tim za najviši nivo sastavljen samo od lokalnih igrača. Plus, imali smo odličnu omladinsku školu. Mi nemamo strane legionare u ekipi. Jeste da su neki od naših igrača sada u poznim godinama, ne igraju tako dobro kao pre pet sezona, ali u svakom slučaju, to je naš tim, tim ljudi iz Sevastopolja.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.