Kosovo su primili, a šta ćemo sa Krimom? Da li je ovo NAJVEĆA SRAMOTA Evropske kuće fudbala? (FOTO) (VIDEO)
Foto: Aleksa Radosavljević

Šta ćemo sad, Evropo?

Kosovo su primili, a šta ćemo sa Krimom? Da li je ovo NAJVEĆA SRAMOTA Evropske kuće fudbala? (FOTO) (VIDEO)

Zašto klubovi sa ovog poluostrva ne mogu da igraju u matičnoj Rusiji, kada oni to žele? Zašto im se nudi samo jedno mesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope (nezvanično)
Objavljeno: 19:08h
foto: Aleksa Radosavljević

- Ruska druga divizija je slabija od krimske lige - rekao mi je David Tetruašvili, generalni direktor SKČF (Sportskog kluba černomorske flote) Sevastopolja, kluba koji je privatizacijom nasledio stari FK Sevastopolj.

Međutim, UEFA je u svom loncu zakuvala nešto sasvim drugačije. Naložila je Krimljanima da naprave svoju Premijer ligu, u kojoj bi se takmičila tri profesionalna kluba sa pet amaterskih.

- Moramo da poštujemo Uefin statut. U njemu piše da krimski klubovi pripadaju ukrajinskom savezu. Bez njene dozvole ne možemo da igramo u Rusiji. Zato su oni posle 13 kola odlučili da nas zaustave u toj nameri. Mi smo shvatili da je jedini način da napravimo sopstveno takmičenje. Ideja je sledeća – poslednjih godina u Ukrajini i za prvih godinu dana u Rusiji, Krim je imao samo tri profesionalna kluba. Čim smo saznali da ne možemo da igramo rusku ligu, iako je to za nas bilo veoma neprijatno, morali smo da sagledamo stvari onakve kakve jesu i da ceo scenario promenimo u nešto dobro i pozitivno.

A ono što je rekao posle toga me je zapanjilo. Totalno suprotno razmišljanje onom koje vlada u Srbiji. Potpuna decentralizacija fudbalske lige.

- Napravili smo Krimski Fudbalski Savez. Odlučili smo da pomognemo malim klubovima da postanu profesionalci. Neki su napravljeni od nule, neki samo pogurani. Najveći gradovi na Krimu su Sevastopolj i Simferopolj. Samo ova dva grada bi mogla da daju i po tri prvoligaša, ali to ne bi imalo smisla. Liga bi bila centralizovana. Zato smo odlučili da idemo u drugom pravcu. Okupili smo ljude sa celog Krima koji na neki način učestvuju u fudbalu. Rusko ministarstvo nam je dalo novac, i na tome smo im veoma zahvalni. Bez njih ovo ne bismo uspeli da uradimo.

Jedina prednost koju ovaj koncept može da ima za krimske klubove je mogućnost izlaska u evrokupove u narednih dve-tri godine. Doduše, ponavljam, da su ostali u ruskoj ligi, za to vreme bi, uz dodatna ulaganja kojih bi iz Moskve sigurno bilo, mogli da napreduju i do prvog ranga takmičenja, gde bi igrali protiv Zenita, CSKA, Dinama, Spartaka, Krasnodara. A možda i nije sve u uspehu, nešto je i u ljubavi prema zemlji iz koje potičete.

- Pozvali smo Uefu, pokazali joj infrastrukturu koju smo izgradili za jako malo vremena. Prikazan joj je koncept Krimskog Fudbalskog Saveza. On je prihvaćen i u Švajcarskoj i u Moskvi, jer je to u tom momentu bio jedini način da u ovoj teškoj političkoj situaciji fudbal ovde nastavlja da se razvija - dodao je ljubazni David.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.